Minimalist Mimarinin 5 Karakteristik Özelliği

Mayıs 06, 2021

         Minimalizm,yıllar boyunca bir tasarım felsefesi ve yaşam biçimi olarak oldukça popüler hale gelmiştir.Minimalist mimari kısaca, sadelikle daha iyi bir tasarıma ulaşmaktır(biçim, mekan, maddilik, detay ve renk basitliği).Minimalist iç mimari, aynı zamanda, bir berraklık yerine ulaşmak için kısıtlama ve dikkatli bir ayrıştırma ve mekan düzenlemesi de gösterir.


          Minimalist mimari de, mobilya ve odanın içindeki malzemelerin soluk almasını sağlayan temiz, açık alanları kim sevmez ki?Minimalizmi bu kadar cazip kılan ve minimalist ev dekorasyonundan neden zevk aldığımızın cevabı; basit, dürüst detaylar ve basit malzemeleridir.Çünkü bu tür boşlukların yarattığı sakinlik, sıcaklık ve güzelliği takdir ediyoruz.



       Modern minimalist mimarinin özellikleri :

  • Biçim ve fonksiyonda sadelik 
  • Komplike olmayan kaplama ve duvar kaplamaları 
  • Temiz, açık, ışık dolu alanlar 
  • Basit detaylandırma dekorasyondan yoksun 
  • Görsel ilgi, doku ve kişilik için malzemelerin stratejik kullanımı 
  • Aşağıda, minimalist mimarinin “Az çoktur.” zihniyetini güzelce gösteren modern, evde minimalizmden hoşlandığımız bazı ilham verici projeler var.

Modern minimalist ev dekorasyonu
[Avanto Mimarlar Tarafından Dört Köşeli Villa. Fotoğraf Kuvio.]




1.Karmaşık Kaplama ve Duvar Kaplamaları

      Basit bir sürekli dış kaplama malzemesi kullanmak malzemelerin fiziksel özelliklerini ve dokularını ifade ederek görsel çekicilik eklemsel olarak kolayca sağlanabilir.Aşağıdaki soldaki fotoğrafta, 2 × 2 yatay sedir çıtaları cepheye rahatlık ve ilgi duyuyor.


Modern minimalist ev dekorasyonu
[Steven Holl Architects tarafından T Space. Fotoğraf Susan Wides.]
Modern minimalist ev dekorasyonu
[MAKER tarafından Ujina'da ev. Fotoğraf Noriyuki Yano.]




     Sağ taraftaki tur eklemlerinde göz alıcı bir çekicilik ve sağdaki fotoğraftaki diğer beyaz iç mekanlara karşı açılan mavi renk yaratıyor.Ayrıca her iki fotoğrafta ekleme eklemlerinin bulunmadığına dikkat edin.


2.Biçim ve Fonksiyonda Basitlik



Modern minimalist ev dekorasyonu
[ArchDaily üzerinden GAAGA tarafından şeritli ev.]


      Birçok minimalist ev mimarisi, yığılmış hacimli boşluklarla basit, anlaşılır, verimli bir plan düzenine sahiptir.Bu, mekanların öngörülebilir ve karmaşık olmadığı planlarda netlik yaratır.Basit formlar, açık kat planları, minimal iç duvarlar, mütevazı depolama alanları ve görünümlere ve günışığına vurgu, birçok minimalist kat planının özelliklerini tanımlamaktadır.Kapılar ve pencereler için karmaşık olmayan delikli açıklıklar cepheleri noktalıyor.Genel olarak, çok sayıda giriş ve çıkış, karmaşık eğriler veya açılardan kaçınan basit bir ev tasarımı var. Basit çatı profilleri de minimalist mimarinin karakteristiğidir.

Modern minimalist ev dekorasyonu
[The Stripe House by GAAGA. Photo by Marcel van der Burg.]


3.Temiz, Açık, Işık Dolgulu Alanlar

      Mutfak ve yaşam alanları arasındaki açık kat planı,bol miktarda ışığın alanı doldurmasına izin verir.Açık renkli duvar yüzeyleri,temiz modern detaylar, düzenli olmayan alanlar ve nötr renk paleti (birkaç renk sıçraması ile), bu minimalist iç mimari mekan gibi sakin ve ilginç bir çekicilik kazanıyor.


Modern minimalist ev dekorasyonu
[ Gaaga Stüdyo Mimarlık tarafından Stripe House. Fotoğraf Marcel van der Burg.]

    Minimalist mimari de;hafif, geniş görüş çizgileri ve düzenli bir estetikle dolu ferah odalar,birçok minimalist iç mekanın tipik örnekleridir.Nesnelerin biraz soluma odası olması için sadece gerekli mobilya ve aksesuarlar kullanılır.Doğal ışığın bolluğu, mekanın havasına katkıda bulunur ve soğuk ve steril değil,sıcak ve rahat hissetmesine yardımcı olur.

Modern minimalist ev dekorasyonu
[Mailen Tasarımından Uzun Crendon. Fotoğraf Kristin McCluskie.]



4.Dekorasyondan Arınmış Basit Detaylar

Modern minimalist ev dekorasyonu
[Tamizo Architects tarafından Y Evi.]


    Birçok minimalist mimari, temiz dolap, merdiven ve döşeme detaylarıyla da karakterize edilir.Yükseltilmiş veya girintili paneller ve en az açıkta duran donanımlar yerine düz levha panelleri ile detaylandırma kabini, genellikle dolapta görülen görsel gürültüyü ortadan kaldırır.Bu projede, gereksiz kapı çekme ihtiyacından kaçınmak için ahşap panellerde basit bir yöntemle yapıldı. 



Modern minimalist ev dekorasyonu
[Berkshire House by Resolution: 4 Architecture.]
Modern minimalist ev dekorasyonu


[Kolman Boye tarafından Vega, Norveç'te özel konut. Fotoğraf Lindman Photography.]

     

      Minimalist mimaride;temiz, net pencere detayları ve iyi tasarlanmış cepheler gereksiz süs işlerine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır.Kaplama malzemesindeki derzlerle hizalanan bir sıvalı pencere çerçevesi, aşağıdaki soldaki resim gibi pencere eklemlerine temiz ve minimalist bir çözüm sağlar.Basit minimalist detaylar da uygun maliyetlidir. Düz stok kaplama; pencereleri ve kapıları kesmek ve hala minimalist bir görünüm sağlamak için ucuz ve kolay bir yoldur.Sağ alt taraftaki projede, düz stok ve beyaz renkte yıkanmış duvar panelleri, odağın iç mekan yerine dış görünümlerde olmasına izin verir.

5.Görsel İlgi, Doku, + Kişilik İçin Malzemelerin Stratejik Kullanımı 

Modern minimalist ev dekorasyonu
[JD House, BAK Architects tarafından. Fotoğraf Gustavo Sosa Pinilla]


    Aşağıdaki projede, malzeme paleti çoğunlukla beton ve cam ile sınırlıdır.Yine de, tahta oluşturulmuş beton minimalist iç tasarıma doku ve ilgi sağlar.

   Soldaki aşağıdaki projede, kiremit modelinin dokusu ve taneleri modern banyonun basit nötr paletine görsel ilgi katmaktadır.Sağdaki tuğla duvar gibi göz alıcı materyaller,onları yığmak için raflara ve biblolara ihtiyaç duymadan kendi başlarına durabilirler. 

   Yukarıdaki projeler, formlarda, materyallerde ve detaylarda sadelikle iyi minimalist mimarinin sağlanabileceğini göstermektedir.Minimalizm; duygusal yoksunlukla ilgili değil, tüm eşyalarınızı temizlemekten ya da acımasızca evi temizlemekten ibaret değil.Düzen, açıklık, sakinlik ve niyeti seçerken önemli olan daha çok şey vardır.Bir avuç öğeye odaklanarak, daha az yaşamadığımız, ancak içinde yaşadığımız şeylerin ve mekanların şekline, rengine ve dokusuna dikkat çeken bir yapıya odaklanıyoruz.



Modern minimalist ev dekorasyonu
NASA tarafından Paling Çit Evi - Ulusal Mimarlık Uzay Yönetimi. Fotoğraf Nil Koenning.]
Modern minimalist ev  dekorasyonu
[INT2 Mimarlık tarafından İç kısım DI].



Kaynak:

Benzer Yazılar:

0 yorum