Dünyaca Ünlü 76 Mimari Yapı

Ocak 13, 2021

Dünyaca ünlü mimari yapılar nelerdir? İnsanoğlu var olduğu süre içerisinde barınma ihtiyacı da var olmuştur.İnsanlık geliştikçe yapı yapma şeklide gelişmiştir.Ortaya devasa,değişik ve ilginç mimari yapılar çıkmıştır.Tabi sık sık olağan yapılar yapılmıştır. 



En iyi binalar hangileridir? Dünyaca ünlü mimari yapılar nelerdir? Dünyadan ilginç mimari yapılar hangileridir? Dünyadaki en güzel yerler nereleridir? Gibi sorularınız varsa ve mimari yapılar ve isimlerini arıyorsanız doğru yerdesiniz. Tabi siz bu konuya sadece bu açıdan değilde dünyada gezilecek yerler açısından da bakarsanız sizin için faydalı olacaktır.


Sizler için mimarisi güzel yapıların bir listesini oluşturduk. Hemen altta dünyanın en güzel mimari yapıları listelenmiştir. Umarım bu liste hoşunuza gider.




76-Parrish Sanat Müzesi

parrish-sanat-muzesi
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Parrish Sanat Müzesi
Mimar: Herzog/Meuron 
Yıl: 2012 
Yer: New York 

Dünyaca ünlü mimari yapılar listemizde ki bir diğer yapı Parrish Sanat Müzesi. Beyaz oluklu metalden yapılmış çift katlı bir çatıyla tamamlanan Parrish'in çarpıcı şekilde yatay yeni evi, Long Island’ın Doğu Yakası'yla uzun zamandır ilişkilendirilmiş geleneksel ahırlar ve sanatçı stüdyoları ile başını sallıyor. Dökme beton yapının içinde - İsviçreli firmada kıdemli bir ortak olan mimar Ascan Mergenthaler tarafından tasarlandı - merkezi bir omurgaya katılan galerileri davet etmek doğal ahşap tavanlar ve bol tavan pencereleriyle ısıtıldı. 




75-Angkor Wat 

Angkor wat
İlginç Mimari Tasarımlar-Dünyanın En Güzel Mimari Yapıları-Angkor Wat

Mimar:  Khmer
Yıl:   1100'ler
Yer: Kamboçya

     Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde adına yer vermek istediğim bir diğer yapı olan Angkor Wat en gizemli tapınak ve dünyanın en büyük dini kompleksiydi.12. yüzyılda, devlet tapınağı ve daha sonra mozolesi olması amaçlanan Khmer Kralı Suryavarman tarafından inşa edilmiştir. Hinduist gelenekler terk edildikten sonra, Angkor Wat, Budist tanrı Vishnu'ya adanmıştır. 

   Kompleks Kamboçya'nın sembolüdür ve Kamboçya ulusal bayrağı üzerindeki yerini almıştır. Geniş ve etkileyici, Khmer mimarisinin bu muhteşem örneği güzelliği ve geleneksel yapısında güçlüdür.

74-Konark Sun Kulesi


Konark sun kulesi
Konark Sun Kulesi

Mimar:  Bilinmiyor.
Yıl:    Bilinmiyor.

Yer:  Konark, Hindistan

Konark Sun Kalesi, Hindistan'ın Odisha sahil şeridinde, Puri'den yaklaşık 35 kilometre kuzeyde, Konark'da bulunan 13. yüzyıldan kalma bir CE tapınağıdır.Tapınak, Doğu Ganga Hanedanı'nın yaklaşık 1250 CE kralı Narasimhadeva I'ye atfedilmiştir.

Hindu tanrısı Surya'ya adanmış olan tapınak kompleksinin kalıntıları, hepsi taştan oyulmuş, devasa çarklar ve atlarla,  30 metrelik yüksekliğindeki bir arabaya sahiptir.60 metreden fazla olduğundan, tapınağın çoğu şimdi harabe, özellikle de kutsal alanın üzerindeki büyük kuledir.Bir seferde bu kalan mandapadan çok daha yüksekti.Hayatta kalan yapılar ve unsurlar, erotik kama ve mithuna sahneleri de dahil olmak üzere karmaşık yapıtları, ikonografileri ve temaları ile ünlüdür.Ayrıca Surya Devalaya denilen, bu Hindu tapınağı mimarisinin Odisha tarzı klasik bir örneğidir.Tarihi bu yapı bu nedenden ötürü dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde yer almaya yeter.

Konark tapınağının yıkımının nedeni belirsizdir ve bir tartışma kaynağı olmaya devam etmektedir.Teoriler, 15-17. Yüzyıllar arasında Müslüman orduları tarafından birkaç kez görevden alındıkları sırada tapınağın kasıtlı tahrip edilmesine kadarki doğal hasara kadar uzanır.Bu tapınak, 1676'dan itibaren Avrupa denizci hesaplarında "Siyah Pagoda" olarak adlandırıldı çünkü büyük kulesi siyah görünüyordu.Benzer şekilde, Puri'deki Jagannath Tapınağı'na "Beyaz Pagoda" deniyordu.Her iki tapınak da Bengal Körfezi'ndeki denizciler için önemli birer simge işlevi gördü.Bugün var olan tapınak, İngiliz Hindistan dönemindeki arkeolojik ekiplerin koruma çabalarıyla kısmen restore edildi.1984'te UNESCO dünya mirası alanı ilan etti, her yıl Şubat ayında Chandrabhaga Mela için bir araya gelen Hindular için büyük bir hac yeri olarak kaldı.


73-Lincoln Center 

Lincoln center
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Lincoln Center


Mimar:  Diller Scofidio + Renfro
Yıl:    1955
Yer:  New York City, ABD

Gidilebilecek dünyaca ünlü mimari yapılar arasında;Lincoln Sahne Sanatları Merkezi, New York şehrinin Manhattan semtindeki Lincoln Square semtinde 16.3 dönümlük bir bina kompleksidir.New York Filarmoni, Metropolitan Operası, New York City Balesi ve New York City Operası gibi ulusal ve uluslararası çapta tanınan sayısız sahne sanatları organizasyonlarına ev sahipliği yapıyor.


72-Pompidou Merkezi(Centre Georges Pompidou) 

pompidou merkezi
Pompidou Merkezi

Mimar:   
Richard Rogers ve Renzo Piano
Yıl:    1977
Yer:  Paris


    Pompidou Merkezi, Paris’in en sıradışı yapılarından biridir.Adını Fransa’nın eski başkanından alan yapı 1977 yılında açılmıştır.Başkan Pompidou Paris’in kalbinde modern bir sanat merkezi yaratmak istemesi üzerine ortaya çıkan yapının mimarları Richard Rogers ve Renzo Piano’dur. Teknolojik bir alete benzeyen bu yapı dünyaca ünlü mimari yapılar arasında olmayı hakkediyor.


71-Gateway Arc


gateway arc
Gateway Arc

Mimar:   
Eero Saarinen
Yıl:    1963
Yer:  Missouri,ABD


Gateway Arch, 192 metrelik bir anıttır.Paslanmaz çelik kaplı ve ağırlıklı bir diş kemeri şeklinde inşa edilmiş, dünyanın en uzun kemeridir.Batı Yarıküredeki en yüksek insan yapımı anıttır ve Missouri'nin en yüksek erişilebilir binasıdır.


70-Perot Doğa ve Bilim Müzesi 


perot doğa ve bilim müzesi
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Perot Doğa ve Bilim Müzesi

Mimar: 
 Morphosis Architect
Yıl:    2012
Yer: Dallas

     Pritzker Ödüllü Morphosis'in kurucusu olan mimar Thom Mayne, hacmi kırmakla ünlüdür ve en son binası istisna değildir.Dokulu beton paneller ile kaplanmış, bir köşede kırılmış ve Texas otları ile ekili bir süpürme kaide üzerine yerleştirilmiş beş katlı bir küp oluşur.Küpün dış cephesi, sergilere en üst kattaki girişleri ziyaret eden bir camla kaplı yürüyen bir merdivendir.


  69-Linked Hibrit 



linked hibrit
Dünyanın En Güzel Binası-Mimari Yapılar ve İsimleri-Linked Hibrit

Mimar: 
Steven Holl
Yıl:    2009
Yer: Pekin


   Sekiz kuleden oluşan bu karma kullanım kompleksi, 21. yüzyılın kentsel gelişimi için zorlayıcı bir vizyonu temsil etmektedir.Genellikle lüks konut binaları ve geçitli topluluklarla ilişkili olan izolasyonla mücadele etmek için mimarlar, zemin seviyesinde geniş, açık geçişler yerleştirdiler.Yayalar için bahçeleri, mağazaları, restoranları ve okulları içeren bir dizi kamusal alana dönüştürdüler. 


68-Harpa Konser Salonu ve Konferans Merkezi 


Harpa konser salonu
Harpa Konser Salonu


Mimar: Henning Larsen/Batteríið 
Yıl: 2011 
Yer: ReykjavÍk, İzlanda 

 Dünyaca ünlü mimari yapılar listesindeki bir diğer yapımız olan Harpa;resmi açılışından önce bile,mücevher gibi bir mekandır.İzlandanın başkentine yeni bir soluk getirdi ve çok renkli camdan oluşan sürekli değişen cephesiyle ziyaretçileri büyüledi.Sanatçı Olafur Eliasson tarafından tasarlanan kristal kabuk, yapının tırtıklı geometrik hacimlerinin toplamını mükemmel bir şekilde tamamlıyor.Geceleri, dış LED şeritleri yanar ve kıyı şeridini ışıltılı güzellikteki bir güzelliğe dönüştürür.




67-Guggenheim Müzesi

Guggenheim müzesi
Guggenheim Müzesi

Mimar: Frank Gehry 
 Yıl: 1997 
 Yer: Bizkaia,İspanya 

 Guggenheim Müzesi, çağdaş mimarinin en beğenilen eserlerinden biridir. Kaliforniya merkezli Kanadalı Amerikan mimar,Frank Gehry bina tasarımı için bir mimari yarışma kazandıktan sonra eşsiz bir konsept oluşturdu.Müze kapıları 1997 yılında açıldığından, 20. yüzyılın dünyaca ünlü mimari yapılarından biri kabul edildi.On yıldan fazla bir süredir başarıya ulaşan müze, yüzlerce sergi düzenledi ve 10 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı ve dünyada gezilecek yerler arasında önemli sıralamaya sahiptir.




66-Lloyds Binası


Llyons Binası
Dünyanın En Güzel Binası-Mimari Yapılar ve İsimleri-Lloyds Binası

Mimar:  Richard Rogers

Yıl: 1978/1986
Yer: Londra,İngiltere

  D
ünyaca ünlü mimari yapılar arasında ki bu fütüristik bina, Londra'daki Lime Street caddesinde bilim-kurgu filmine ait gibi görünüyor.Ödüllü Lloyds binası (aynı zamanda Inside-Out binası olarak da bilinir) ikonik bir mimari dönüm noktasıdır ve Londra siluetinin en tanınmış yapılarından biridir.


65-Efes Antik Kenti


Efes Antik kenti
Efes Antik Kenti

Mimar:   Bilinmiyor
Yıl:    M.Ö. 10 YY.
Yer:  İzmir

Efes; antik bir Yunan kentiydi, bugünkü Selçuk'un üç kilometre güneybatısındaki Ionia kıyısında İzmir ilinde yer almaktadır.M.Ö. 10. yüzyılda, eski Arzawan başkentinin Attic ve Ionian Yunan kolonistleri tarafından inşa edilmiştir.Klasik Yunan döneminde, İyonya Ligi'nin on iki kentinden biriydi.Kent, M.Ö. 129'da Roma Cumhuriyeti'nin kontrolü altına girmesinden sonra gelişti.

Kent, Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olan yakındaki Artemis Tapınağı ile ünlüdür.Diğer birçok anıtsal yapı arasında Celsus Kütüphanesi ve 25.000 seyirci kapasiteli bir tiyatro bulunmaktadır.


Kent, 263'teki Gotikler tarafından tahrip edildi ve yeniden inşa edilmesine rağmen, liman, Küçükmenderes nehri tarafından yavaşça süzüldükçe, bir ticaret merkezi olarak kentin önemi azaldı.MS 614 yılında bir deprem tarafından kısmen tahrip edildi.


Efes harabeleri, kısmen Adnan Menderes Havalimanı'ndan veya Kuşadası'nın kruvaziyer limanından, yaklaşık 30 km güneyden kolayca ulaşabilmeleri nedeniyle, gözde uluslararası ve yerel turistik cazibe merkezidir.


64-São Paulo Sanat Müzesi 


sao paulo sanat müzesi
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Sao Paulo Sanat Müzesi

Mimar:   Lina Bo Bardi
Yıl:    1947

Yer:  São Paulo, Brezilya

Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde ki bir diğer yapı São Paulo Sanat Müzesi, Brezilya'nın São Paulo şehrinde bulunan Paulista Caddesi'nde yer alan bir sanat müzesidir.Ana gövdesi, 74 metrelik boş alan üzerinde iki yanal kiriş, kentin bir dönüm noktası ve ana sembolü olan Lina Bo Bardi tarafından tasarlanan 1968 beton ve cam yapıya sahip genel merkezi için iyi bilinir.


Müze, 1947 yılında Assis Chateaubriand ve Pietro Maria Bardi tarafından kurulan özel bir kar amacı gütmeyen bir kurumdur.MASP, kendisini bir kültür merkezi ve Brezilya'daki öncü rolüyle farklı kılmakta, aynı zamanda II. Dünya Savaşı sonrası sanatsal eğilimlerle ilgilenen ilk Brezilya müzesi olmuştur.


Müze, Latin Amerika ve tüm Güney Yarımküre'de en iyi olarak kabul edilen Avrupa sanatının koleksiyonuna uluslararası olarak tanınır.Ayrıca, Brezilya sanatının, baskıların ve çizimlerin yanı sıra 8,000'den fazla parçaya sahip olan Afrika ve Asya sanatının, antikaların, dekoratif sanatların ve diğerlerinin daha küçük koleksiyonlarının oluşturduğu empatik bir yapıya da ev sahipliği yapıyor. MASP ayrıca ülkenin en büyük sanat kütüphanelerinden birine sahiptir. Koleksiyonun tamamı, Brezilya Tarih ve Sanat Enstitüsü tarafından seçildi.

63-Le Mont-Saint-Michel

le mont saint michel
Le Mont-Saint-Michel

Mimar:  Bilinmiyor
Yıl:    Bilinmiyor
Yer:  Normandiya, Fransa

Le Mont-Saint-Normandiya, Fransa'da bir ada idaresidir.Avranches yakınlarındaki Couesnon nehrinin ağzında,ülkenin kuzeybatı sahilinden yaklaşık bir kilometre uzaklıkta ve bölgede 100 hektar (247 dönüm) yer almaktadır. 2009 yılı itibariyle ada 44 kişilik bir nüfusa sahipti.

Adanın antik çağlardan beri stratejik tahkimatları vardır ve MS 8. yüzyıla gelindiğinden, adını çizdiği manastırın yeri olmuştur.Kentin yapısal bileşimi, onu inşa eden feodal toplumu örneklemektedir:Üstte, Tanrı, manastır ve kilise; aşağıda, büyük salonlar; daha sonra depolar ve konutlar; ve dibinde, duvarların dışında, balıkçılar ve çiftçiler için evler.

Fransa'nın en tanınmış yerlerinden biri olan ve her yıl 3 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilen Mont-Saint-Michel ve onun yuvası UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.Fransa'da, yerel idareler içindeki 60'tan fazla bina, anıtlar olarak korunuyor.

62-Niterói Çağdaş Sanat Müzesi


Niteroi Çağdaş sanat müzesi
Niteroi Çağdaş Sanat Müzesi

Mimar:   Oscar Niemeyer

Yıl:    1996
Yer:  Rio de Janerio


       
İlginç mimari tasarımlar arasında yer alan Niterói Çağdaş Sanat Müzesi; Rio de Janeiro, Brezilya'nın Niterói şehrinde yer almaktadır ve şehrin başlıca simge yapılarından biridir.1996 yılında tamamlandı.Niemeyer ile daha önce yaptığı projelerde çalışmış olan inşaat mühendisi Bruno Contarini'nin yardımlarıyla Oscar Niemeyer tarafından tasarlandı.


61-Gardens by the Bay


Gardens by the bay
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Gardens by the Bay

Mimar: 
Wilkinson Eyre Mimarlar,/Hibe
Yıl:    2012
Yer: Singapur 


     Singapur'un gelişen Marina Bay bölgesinde yer alan bu son teknoloji botanik bahçesi cam ve çelikten yan yana olarak demirlenmiştir.Dünya Mimarlık Festivali tarafından 2012 yılında Wilkinson Eyre tarafından tasarlanan yapılar, bir çiçek çayırı ve sisli bir dağ ormanı gibi çeşitli cazibe merkezlerine izin veren, biri kuru, diğeri nemli olmak üzere farklı iklimleri çoğaltır. 


    Grant Associates tarafından dikey bahçelerin bitişik ağaçlıklar daha az olağanüstü değildir.Ziyaretçilerin bazıları güneş enerjisinden faydalanmak için fotovoltaik hücrelerle donatılmış “supertrees” i bağlayan yüksek bir yürüyüş yolunda gezebilirler.


60-Sancaklar Camii


Sancaklar Camii
Sancaklar Camii

Mimar:    Emre Arolat
Yıl:    2012
Yer:  İstanbul

Dünyaca ünlü mimari yapılar listesine bir Türk mimar karşımıza çıkıyor.İstanbul'un eteklerinde bir banliyö mahallesi olan Büyükçekmece'de bulunan Sancaklar Camii, kendisini, günümüze kadar sürdürdüğü mimari tartışmalardan uzaklaştırarak ve sadece dini mekanın özüne odaklanarak bir cami tasarlamanın temel meselelerini ele almayı amaçlamaktadır.

 59-Bran Kalesi

bran Kalesi
Bran Kalesi

Mimar:  Teutonic Knights 
Yıl:    1212

Yer:  Bran, Romanya

Bran Şatosu'nun yakınında bulunan Bran Kalesi Romanya'da ulusal bir anıt ve dönüm noktasıdır.Kale, DN73'te Transilvanya ve Wallachia arasındaki sınırda yer almaktadır.Yaygın olarak "Drakula'nın Şatosu" olarak bilinen bu kitap, sıklıkla Bram Stoker'in Drakula'daki baş karakterin evine atıfta bulunur.Bununla birlikte, Stoker'ın, Dracula için varsayılan ilham kaynağı olan Voyvoda'yla birlikte sadece Teğet'e ait olan teğetsel birlikleri olan, bu kaleyle ilgili herhangi bir şey bildiğine dair bir kanıt yoktur.Hollandalı yazar Hans Corneel de Roos, boş bir dağ tepesi, Izvorul Călimanului Dağı, Moldavia ile eski sınır yakınındaki Călimani Alpleri'nde yer alan yüksek 2.033 metre yüksekliğindeki bir yer olan Dracula'ya yer sunmaktadır.Stoker'in Dracula'nın çökmekte olan kurgusal kalesi açıklaması da Bran Şatosu'na benzememektedir.

Kale şimdi Kraliçe Marie tarafından toplanan sanat ve mobilya sergilemeye adanmış bir müzedir.Turistler kendi içlerinde veya rehberli bir turda iç mekanı görebilirler.Tepenin dibinde, ülkenin her yerinden geleneksel Romen köylü yapıları (evler, kulübeler, vb.)Sergileyen küçük bir açık hava müzesi bulunmaktadır.

58-Sacré-Cœur Bazilikası


Sacré-Cœur Bazilikası
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Sacré-Cœur Bazilikası

Mimar: Paul Abadie 
Yıl: 1914 
Yer: Paris, Fransa 

 Genel olarak Sacré-Cœur Bazilikası olarak bilinen Paris'in Kutsal Kalbi Bazilikası, Roma Katolik kilisesine ait küçük bir bazilikadır.Popüler bir simgesel yapı olan bazilika, şehrin en yüksek noktası olan Montmartre butiğinin zirvesinde yer almaktadır.Sacre-Cœur, 1870'de Franco-Prusya Savaşı'nda Fransa'nın yenilgisi için ulusal bir kefaret ve 1871'de sosyalist Paris Komünü en isyankar mahallesini taçlandıran ve muhafazakâr ahlaki bir yapılanmanın bir parçası olan siyasi ve kültürel bir çift anıtıdır.İsa'nın Kutsal Kalbine adanmış, sevgi dolu ve sempatik bir Mesih'in gittikçe yaygınlaşan bir vizyonu olan kamu düzeni. 



57-Potala Sarayı


potala sarayı
Potala Sarayı

Mimar: Bilinmiyor. 
Yıl: 1645 
Yer: Lhasa, Tibet, China 

 Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde ki bir diğer yapı Potala Sarayı.Lhasa, Tibet Özerk Bölgesi'nde yer alan Potala Sarayı, 14 Dalai Lama'nın 1959 Tibet'te Hindistan'a kaçmasına kadar ikamet etmişti. ayaklanma.Artık bir müze ve Dünya Mirası. 

 Sarayın adı bodhisattva Avalokiteśvara'nın efsanevi mesciri olan Mount Potalaka'dan gelmektedir.5. Dalai Lama, manevi danışmanlarından biri olan Konchog Chophel'den (1646) öldükten sonra 1645 yılında yapımına başlamıştır. Drepung ve Sera manastırları arasında olduğu gibi, buranın hükümetin oturduğu yer olarak ideal olduğuna dikkat çekmiştir. Lhasa'nın eski şehri. Sitede, Beyaz ya da Kırmızı Saray adı verilen daha önceki bir kalenin kalıntılarını Songtsen Gampo tarafından 637 yılında inşa ettirilebilir. 

 Bina, 3 metre eğimli taş duvarlarla 400 metre doğu-batı ve 350 metre kuzey-güney ölçmektedir.Tabanda kalın ve depremlere karşı korunmasına yardımcı olmak için bakır temellere dökülmüştür.1000'den fazla oda, 10.000 tapınak ve yaklaşık 200.000 heykelden oluşan on üç katlı bina, Marpo Ri'nin tepesinde 117 metreye yükselir, "Kızıl Tepesi", toplamda 300 m'den fazla yükselir. 

 Gelenek, Lhasa'nın üç ana tepesinin "Tibet Üç Koruyucusu" olduğunu göstermektedir.Chokpori, Potala'nın güneyinde, Vajrapani'nin ruh-dağı , Manjusri'den Pongwari ve Potala'nın bulunduğu tepe Marpori, Avalokiteśvara'yı temsil eder.


56-Yerebatan Sarnıcı

yerebatan sarnıcı
Yerebatan Sarnıcı

Mimar:   Bilinmiyor
Yıl:    6.YY
Yer:  İstanbul


Dünyaca ünlü mimari yapılar arasında yer alan tek sarnıç olan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul kentinin altında yer alan birkaç yüz eski sarnıcın en büyüğüdür.Sarayburnu'nun tarihi yarımadasında, Ayasofya'nın 150 metre güneybatısında bulunan sarnıç, Bizans İmparatoru I. Justinianus döneminde 6. yüzyılda inşa edilmiştir.

55-Westminster Abbey


westminster abbey
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Westminster Abbey

Mimar: Nicholas Hawksmoor, George Gilbert Scott, John of Gloucester, Henry Yevele, Robert of Beverley, Henry of Reyns 
Yıl: 1090 
Yer: Londra 

 Westminster'deki St. Peter Collegiate Kilisesi'ni resmen ilan eden Westminster Abbey, Westminster Sarayı'nın hemen batısında Londra'da İngiltere'deki Westminster City'deki büyük, gotik bir manastır kilisesidir.İngiltere'nin en önemli dini yapılarından biri ve geleneksel İngiliz ve koronasyon yeridir.Binanın kendisi 1539'da feshedilene kadar bir Benedictine manastır kilisesiydi.1540-1556 yılları arasında manastır katedrali statüsüne sahipti.1560 yılından bu yana, bina artık bir manastır ya da bir katedral değildir, bunun yerine İngiltere'nin "Royal Peciliar" statüsüne sahiptir- doğrudan hükümete karşı sorumlu bir kilise. 

 1066'da William the Conqueror'un taç giymesinden beri, İngiliz ve İngiliz monarşilerinin tüm taç giyimleri Westminster Abbey'de olmuştur.1100'den beri manastırda en az 16 kraliyet düğünü oldu.Böylece dünyaca ünlü mimari yapılar arasında yer aldı. 


54-Córdoba Camii


cordoba camii
Cordoba Camii

Mimar: Hernán Ruiz the Younger, Hernan Ruiz the Elder, Hernan Ruiz III, Juan de Ochoa Praves, Diego de Ochoa Praves 
Yıl: 784 
Yer: Cordoba,İspanya 

 Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde ki bir diğer yapı olan Cordoba Camiidir.Bu yapı; Córdoba Cami-Katedral, Córdoba Ulu Cami ve Mezquita olarak da bilinir.Bakire Meryem ve Endülüs'ün İspanyol bölgesinde yer almaktadır.Yapı, Fas mimarisinin en başarılı anıtlarından biri olarak kabul edilir. 

 Geleneksel bir hesaba göre, küçük bir Visigoth kilisesi, Lérins Saint Vincent Katolik Bazilikası, aslında bu bölgede durdu.784 Abdül Rahman’da, daha sonra Müslüman yöneticiler tarafından büyük ölçüde genişlemiş olan Ulu Camii’nin yapımına karar verirdi.Córdoba, 1236 yılında Reconquista sırasında Hristiyan yönetimine geri döndü ve bina, 16. yüzyılda Rönesans ile bir Roma Katolik kilisesine dönüştürüldü. 

 2000'li yılların başlarından beri İspanyol Müslümanlar Roma Katolik Kilisesi'ne katedralde dua etmelerine izin vermek için lobi yaptılar.Bu Müslüman kampanyası hem İspanya'da hem de Vatikan tarafından kilise makamları tarafından defalarca reddedilmiştir. 


53-Chenonceau Şatosu

chenonceau şatosu
Chenonceau Şatosu

Mimar: Philibert de l'Orme 
Yıl: 1411 
Yer: Chenonceaux, Fransa 

 Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde ki Chenonceau şatosu, Fransa'daki Loire Vadisi'nin Indre-et-Loire bölgesindeki küçük Chenonceaux köyünün yakınındaki Cher Nehri'ni kapsayan bir Fransız şatosu. Loire vadisinin en iyi bilinen şatolarından biridir. 




52-Ortaköy Camii


ortaköy camii
Dünyanın En Güzel Binası-Mimari Yapılar ve İsimleri-Ortaköy Camii
Mimar: Nigoğayos Balyan, Garabet Balyan 
Yıl: 1856 
Yer: İstanbul 

 İstanbul'un Beşiktaş semtindeki Büyük Mecidiye Camii resmi olarak Ortaköy Camii, Boğaziçi'nin en popüler yerlerinden biri olan Ortaköy iskele meydanında yer almaktadır. 




51-Chrysler Binası


<
crysler binası
Dünyanın En Güzel Binası-Mimari Yapılar ve İsimleri-Crysler Binası
Mimar: William Van Alen 
Yıl: 1928 
Yer: New York 

 20. Yüzyılın başlarında, insanlar her yerde en yüksek binayı inşa etmek için bir yarıştaydılar.O zamanlar, bu muhteşem Art Deco gökdeleni, Manhattan Bankası tarafından neredeyse tükenmişti, ancak (gizli olarak inşa edilmiş) spire, 1930'da “dünyanın en yüksek binası” unvanını almasını sağladı. 

 Fakat uzun sürmedi. Sadece bir yıl sonra Empire State Binası dikildi.Mimar William Van Alen tarafından tasarlanan gökdelen, otomobil üreticisi Walter P Chrysler tarafından görevlendirildi. 



50-Shard

shard
Shard
Mimar: Renzo Piano 
Yıl: 2009 
Yer: Londra 

 Camın parçası olarak da anılan "The Shard", Londra'nın kalbinde yer alan 87 katlı bir gökdelendir.İnşaat 2009 yılında başladı ve üç yıl sonra 2012'de tamamlandı ve Batı Avrupa'nın en yüksek binası oldu.Mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan The Shard, İngiltere'deki en uzun ikinci serbest yapıdır. 

 Dış mekan 11.000 cam panelden oluşuyor - bu da sekiz futbol sahasına denk geliyor.Bina, web sitesinde, insanların yaşayabileceği, çalışabileceği ve rahatlayabileceği dikey bir şehir olarak tanımlanan çok sayıda kullanıma sahip olacak şekilde geliştirildi. 



49-Casa Mila, Barselona 



casa mila
İlginç Mimari Tasarımlar-Dünyanın En Güzel Mimari Yapıları-Casa Mila
Mimar: Antonio Gaudi 
Yıl: 1906-1912 
Yer: Barcelona 

 Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde ki bir sonraki yapı olan Casa Mila Gaudi'nin mimarlık tarihinin en yaratıcı evlerinden biridir. Barselona'nın kentsel sokakları arasında yer alan mimar Antoni Gaudi'nin sıra dışı ve güzel binaları var.Art Nouveau hareketine olan eşsiz yaklaşımı, dünyanın gördüğü en yaratıcı binalardan bazılarını yarattı.Ve Casa Mila bir istisna değildir. Mimarlık tarihinin en yaratıcı evlerinden biri, bu binadan daha fazla heykel. Cephe, sahte demir balkonları ile birlikte doğal dünyanın düzensizliklerini keşfederek, çeşitli ve uyumlu bir dalgalı taş kütlesidir.Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) bu binayı 1984'te Dünya Mirası olarak kabul etti. 



48-Dünya Ticaret Merkezi(One World Trade Center)

dünya ticaret merkezi
Dünya Ticaret Merkezi
Mimar: Skidmore'dan David M Childs/Owings & Merrill 
Yıl: 2006 
Yer: New York 

 Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde sırada Dünya Ticaret Merkezi var.New York'un siluetine, en son eklenen, Batı Yarıküredeki en yüksek gökdelen.İnşaat, 2006 yılının Nisan ayında başlamış olup, binanın beş yıl sonra inşası bitmiş olan dünyanın dördüncü en yüksek gökdeleni haline gelmiştir. 

 Bir Dünya Ticaret Merkezi'nin tasarımı, ABD Bağımsızlık Bildirgesi'nin yapıldığı yıl boyunca, doğrudan doğruya yürürlüğe giren 1,776 fitlik (541 metre) sembolik bir yükseklikte duran tesadüf değildir.Skidmore'dan David M Childs, Owings & Merrill tarafından tasarlanan 104 katlı cam kule, 20. kattan sekiz şık izosel üçgenine dönüşmeden önce bir küp tabanından yükseliyor. Şehrin güzel 9/11 anıtına bitişik duran One World Trade Centre, şehrin ışıldayan bir işaretidir. 


47-Süleymaniye Camii

süleymaniye camii
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Süleymaniye Camii

Mimar: Mimar Sinan 
Yıl: 1558 
Yer: İstanbul 

 Süleymaniye Camii, İstanbul'un Üçüncü Tepe'sinde bulunan bir Osmanlı imparatorluk camisidir.Kentin en büyük ikinci camisi ve İstanbul'un en bilinen yerlerinden biridir. 


46-Buckingham Sarayı

Buckingham sarayı
Buckingham Sarayı

Mimar: John Nash/Edmund Blore/Sir Aston Webb 
Yıl: 1703 
Yer: Londra,Birleşik Krallık 

 Başlangıçta Buckingham Sarayı olarak bilinen konak, kırmızı tuğlalı bir evden biraz daha fazla olduğunda 1735 yılında George III mülkü satın aldı.O zamandan beri, çeşitli mimarlar; John Nash, Edmund Blore ve Sir Aston Webb de dahil olmak üzere onu yapmak için çalıştılar. 

 Saray ayrıca, İkinci Dünya Savaşı sırasında en az dokuz kez bombalandıktan sonra kapsamlı bir çalışma yaşamak zorunda kaldı.Bununla birlikte, hala çok fazla operasyonda, bugün dünyada kalan birkaç kraliyet sarayından biri olması dünyaca ünlü mimari yapılar arasında olduğunu gösterir. 


45-Space Needle

space needle
Dünyanın En Güzel Binası-Mimari Yapılar ve İsimleri-Space Needle

Mimar: Edward E Carlson/John Graham 
Yıl: 1961 
Yer: Seattle,ABD 

 Seattle'daki fütüristik Uzay İğnesi, Washington 1962 Dünya Fuarı için inşa edildi.Ünü dönüm noktası oldu ve en yüksek noktasında 184 metre yüksekliğinde ve 42 m genişliğindedir. 

 Tasarım, mimarlar Edward E Carlson ve John Graham arasında ortak bir çaba oldu.Mimarinin sadece göz önünde bulundurması gereken bir şey değil, aynı zamanda binanın etkileyici tasarımı, 320 km/hız 'lık rüzgar hızlarına dayanabilir ve 9.1 büyüklüğündeki depremler sırasında ciddi yapısal hasarlardan korunabilir. 


44-Casa Batlló (Batlló Evi)

Casa-Batlio
Casa Batlio

Mimar:  Antonio Gaudi
Yıl:  1877
Yer: Barcelona,İspanya

    İlginç mimari tasarımlar arasında olan Casa Batlio;modern bir ortamda iyi bir eğlence ve kültür karışımına sahip olmak isteyen gezginler arasında iyi bilinen bir hedeftir.Bu belirgin kentsel kumaştan örülmüş yapı, Antoni Gaudí adında tek bir mimarın sıra dışı ve dünyaca ünlü mimari yapılarından biridir

    Art Nouveau hareketine olan eşsiz yaklaşımı, Cataluña olarak bilinen bu İspanyol bölgesinde göreceğiniz en yaratıcı binalardan bazılarını inşa etti. Mimarlık ya da Gaudí hakkında bir şey bilmiyor olsanız bile, Barselona sokaklarında yürürken, bir Gaudí binasını sezgisel olarak tanımlayabileceksiniz. Yukarıda, 1906'da Barselona Şehir Konseyi tarafından yılın en iyi üç binası arasında yer alan Batlló Evi'ni görebilirsiniz.


43-Empire State Binası


empire state binası
Dünyanın En Güzel Binası-Mimari Yapılar ve İsimleri-Empire State Binası

Mimar:  Shreve, Lamb and Harmon'ın William F Lamb

Yıl: 1930/1932
Yer: New York,ABD

    Dünyaca ünlü Empire State binasının inşaatı sadece bir yıl ve 45 gün içinde tamamlandı.Bina, mimarlık firması Shreve, Lamb and Harmon'ın William F Lamb tarafından tasarlandı.Amerikan İnşaat Mühendisleri Derneği tarafından Modern Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olarak ilan edildi ve Dünya çapında New York şehrinin bir simgesi olarak bilinir.



42-Galata Kulesi


galata kulesi
Galata Kulesi

Mimar: Köksal Anadol 
Yıl: 1348 
Yer: İstanbul 

 Galata Kulesi,Cenevizliler tarafından İsa Mesih olarak adlandırılır.Haliç kavşağının hemen kuzeyinde, İstanbul'un Galata / Karaköy semtinde bir ortaçağ taş kulesidir.Boğaziçi ile şehrin en çarpıcı simgelerinden biri olan bu şehir silüetine hakim olan ve İstanbul'un tarihi yarımadasının ve çevresinin panoramik manzarasını sunan yüksek, koni kapaklı bir silindirdir kuledir. 


41-Beyaz Saray

beyaz-saray
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Beyaz Saray

Mimar:  James Hoban
Yıl: 1793-1801
Yer: Washinton

   İrlandalı mimar James Hoban, Beyaz Saray'ın tasarımının ardındaki adamdı. 1972'de Hoban, başkanlık konağı için bir plan hazırladı ve daha sonra Beyaz Saray'ı inşa etmek için komisyon aldı.1793 yılında başlandı ve 1801 yılında tamamlanmak üzere inşa edilmiştir.Ülkenin ikinci başkanı John Adams'tan bu yana her ABD liderine ev sahipliği yapmış olan  saray beyaz boyalı Aquia kumtaşından yapılmıştır.Dünyaca ünlü mimari yapılar  listesinde ki en tanınmış yapıdır.

40-Guangzhou Opera Binası


guanzhou opera binası
İlginç Mimari Tasarımlar-Dünyanın En Güzel Mimari Yapıları-Guangzhou Opera Binası

Mimar: Zaha Hadid 
Yıl: 2010 
Yer: Çin 

 Çin’in binalarında ki ani artış bazı ilginç mimari tasarımlar üretti.Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde Zaha Hadid olmazsa olmaz.Bu opera binası; güney sanayi şehri Guangzhou’da performans merkezi olarak göz kamaştırıcı gözüküyor.Mekan, iki dinamik akışkan formlu yapıdan oluşuyor, daha büyük bir haci;, dalgalı, yaldızlı bir 1.800 kişilik salon ve daha küçük bir ev; daha samimi bir 400 kişilik alan kaplar.Her iki bina da çelik çerçeveli cam ve granit panellerden oluşan geniş bir alana yayılmıştır. 

39-Petronas Kuleleri

petronas-kuleleri
Petronas Kuleleri

Mimar: Cesar Pelli/Achmad Murdijat 
Yıl: 1998-2004
Yer: Kuala Lumpur


   Zeminden 170 metre yüksekte bulunan Petronas Kuleleri, Malezya'nın Kuala Lumpur şehrinde ikiz gökdelenlerdir.1998-2004 yılları arasında dünyanın en uzun başlıklı binaları olarak başkentin ikonik bir simgesiydiler.


 Ayırt edici postmodern tarzı, mimarlar Cesar Pelli ve Achmad Murdijat, mühendis Deejay Cerico ve tasarımcı Dominic Saibo tarafından JC Guinto'nun danışmanlığında oluşturuldu.



38-St. Paul Katedrali

st-paul-katedrali
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-St. Paul Katedrali 

Mimar: Sir Christopher Wren 
Yıl: 1668-1700
Yer: Londra


 Londra şehrinin en yüksek noktası olan Ludgate tepesi'de yer alan yapının kubbesi,yaklaşık 112 metre yüksekliğinde dünyanın en büyük kubbelerinden biridir. 

    Sahadaki orijinal kilise 604 yılında kuruldu.Mevcut İngiliz Barok kilisesi üzerinde çalışmak,Londra'nın Büyük Ateşi'nden sonra büyük bir yeniden inşa programının parçası olarak Christopher Wren tarafından 17. yüzyılda başladı. 

    St Paul’da 1668’de çalışmaya başladığında, on yıl süren katedral tasarımları ve asıl inşaatı 40 yıl daha sürüyor.St Paul's, o zamandan beri Londra'nın yaşamının ayrılmaz bir parçası olmuştur - kentin silüetinde hakim bir unsur olarak, dünyaca ünlü mimari yapılar arasında ve turizm ve dini ibadet merkezi olarak kullanılıyor.

37-Sistine Şapeli 


sistine şapeli
Sistine Şapeli

Mimar: Baccio Pontelli, Giovannino de Dolci 
Yıl: 1473 
Yer: Vatikan 

 Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde ki sıradaki yapı olan Sistine Şapeli; Vatikan'da Papa'nın resmi konutu olan Apostolik Sarayı'nda bir şapeldir.Başlangıçta Cappella Magna olarak bilinen şapel, adını 1477-1480 yılları arasında restore eden Papa Sixtus IV'ten alır.O zamandan beri, şapel hem dini hem de işlevsel papal faaliyetin bir yeri olarak hizmet etmiştir.Bugün, Papal conclave'in yeri, yeni bir papanın seçildiği yerdir.Sistine Şapeli şöhreti, iç mekânı süsleyen fresklerde ve özellikle de Sistine Şapeli tavanı ve Michelangelo'nun Son Yargıcında yer almaktadır. 

 Sixtus IV'ün hükümdarlığı döneminde, Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Pinturicchio, Domenico Ghirlandaio ve Cosimo Rosselli'den oluşan bir Rönesans ressamları ekibi, Musa'nın Hayatı'nı ve İsa'nın Hayatı'nı tasvir eden bir dizi fresk oluşturdu.Bu resimler 1482'de tamamlandı ve 15 Ağustos 1483'te, Sixtus IV, Sistine Şapeli'ndeki Varsayım Şöleninin ilk kitlesini kutladı.Bu törende şapel kutsanmış ve Bakire Meryem'e adanmıştır. 

 Papa II. Julius'un himayesinde, 1508 ve 1512 yılları arasında Michelangelo, Batı sanatının gidişatını değiştiren ve insan uygarlığının en büyük sanatsal başarılarından biri olarak kabul edilen bir projenin ardındaki tavanı boyanmıştır.Roma Çuvalından sonra farklı bir iklimde, 1535-1541 yılları arasında Papa VII. Clement ve III. Michelangelo'nun resimlerinin şöhreti, beş yüz yıl önce ortaya çıktığı günden bu yana, çok sayıda ziyaretçiyi şapele çekmiştir. 



36-Mescid-i Aksa 

mescid-i aksa
Dünyanın En Güzel Binası-Mimari Yapılar ve İsimleri-Mescid-i Aksa
Mimar: Bilinmiyor 
Yıl: 687-691 
Yer: Kudüs 

 Kaya Kubbesi İslam mimarisinin bir başyapıtıdır.İslam mimarisinin bir şaheseri olan Mescid-i Aksa, Kudüs’te yer alan 7. yüzyıldan kalma bir binadır.Halife Abd el-Malik tarafından 687 ve 691 yılları arasında inşa edilen, sekizgen plan ve ahşabın rotunda kubbesi Bizans tasarımına sahiptir.Dıştaki İran çinileri ve iç mekanı süsleyen mermer plakalar 1561'de Sultan Süleyman tarafından eklenmiştir.En eski İslami anıt olan Mescid-i Aksa, bir milenyumun üzerinde mimarlık ve diğer sanatsal çabalar için bir model olarak hizmet etmiştir.Muhtemelen 3 büyük din açısından önemli bir yapı olması Mescid-i Aksa'yı dünyaca ünlü mimari yapılar ve dünyada gezilecek yerler arasında olmasını sağlamıştır. 

35-Kız Kulesi

kız kulesi
Kız Kulesi

Mimar: Bilinmiyor 
Yıl: 1110 
Yer: İstanbul 

 Ortaçağ Bizans döneminden bu yana İskender Kulesi (Leandros Kulesi) olarak da bilinen Kız Kulesi, Boğazın güney girişinde bulunan 200 m olan küçük bir adacık üzerinde yer alan bir kuledir.İstanbul'da Üsküdar sahilinde yer alır. 

34-Château Frontenac

chateau frontenac
Dünyanın En Güzel Binası-Mimari Yapılar ve İsimleri-Chateau Frontenac

Mimar: Bruce Price 
Yıl: 1893 
Yer: Québec, Kanada 

 Dünyaca ünlü mimari yapılar arasında sırada Château Frontenac var.Quebec'te bulunan Kanada'nın büyük tren istasyonlarından biridir.Fairmont Le Château Frontenac olarak işletilmektedir.Château Frontenac, 54 m yükseklikte yer almaktadır.1980'de Kanada Ulusal Tarihi Bölgesi olarak belirlenmiştir.Otelin inşasından önce, bu site Château Haldimand, Aşağı Kanada ve Britanyalı İngiliz sömürge yöneticilerinin ikametgahı tarafından işgal edilmiştir.Otel genel olarak dünyanın en çok fotoğraflanan oteli olarak kabul edilmektedir ve büyük ölçüde Quebec Şehri'nin siluetinin ön plana çıkmasıyla dikkat çekmektedir.Mevcut otel kapasitesi 18 kattan fazla 600 odadır. 

33-Dresden Frauenkirche

dresden frauenkırche
Dresden Frauenkirche

Mimar: George Bähr 
Yıl: 1726 
Yer: Dresden,Almanya 

 Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde şimdi Dresden Frauenkirche var.Almanya'nın Saksonya eyaletinin başkenti Dresden'de bir Lutheran kilisesidir.Daha önceki bir kilise olan bina reform sırasında Protestan olana kadar Katolikti ve 18. yüzyılda daha büyük bir Barok Lutheran binası tarafından değiştirildi.Avrupa'nın en büyük kubbelerinden birine sahip Protestan kutsal mimarisinin seçkin bir örneği olarak kabul edilir.Artık, eski savaşan düşmanların uzlaşmasının bir sembolü olarak da hizmet ediyor. 

 18. yüzyılda inşa edilen kilise, II. Dünya Savaşı sırasında Dresden'in bombalanmasında tahrip olmuştur.Geriye kalan kalıntılar, yerel Doğu Alman liderlerinin kararlarını takiben 50 yıl boyunca bir savaş anıtı olarak bırakıldı. 1994 yılında başlayarak Almanya'nın yeniden birleşmesinden sonra kilise yeniden inşa edildi.2004 yılında ve 2005 yılında iç mekânın yeniden inşası tamamlandı.30 Eylül 2005'te kilise, Reform Günü'nün Protestan gözetimi altında süren şenliklerle yeniden düzenlendi.31 Ekim Çevresindeki Neumarkt meydanı, çok değerli barok binaları ile 2004 yılında yeniden inşa edilmiştir. 

32-Yasak Şehir


yasak şehir
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Yasak Şehir

Mimar: Nguyễn An, Kuai Xiang, Cai Xin 
Yıl: 1420 
Yer: Pekin, Çin 

 Yasak Şehir, Pekin'in merkezinde bulunan bir saray kompleksidir.Ming hanedanlığından eski Çin imparatorluğu sarayına, Qing hanedanlığının sonuna kadar - 1420 - 1912 yılları arasında, şimdi Saray Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor.Yasak Şehir, neredeyse 500 yıldır imparatorların ve hane halklarının yanı sıra Çin hükümetinin törenleri ve siyasi merkezi olarak hizmet vermiştir.  

1406'dan 1420'ye kadar inşa edilen kompleks, 980 binadan oluşmakta ve 72 hektarı (180 dönüm) kaplamaktadır.Saray geleneksel Çin saray mimarisini örneklemektedir ve Doğu Asya ve diğer yerlerdeki kültürel ve mimari gelişmeleri etkilemiştir.Yasak Şehir, 1987 yılında Dünya Miras Alanı ilan edildi ve UNESCO tarafından dünyanın en büyük korunmuş eski ahşap yapılar topluluğu olarak listelendi. 

 1925'ten beri Yasak Şehir, Ming ve Qing hanedanlarının emperyal koleksiyonları üzerine kapsamlı sanat eserleri olarak inşa edilmiş Saray Müzesi'nin sorumluluğundadır.Müzenin eski koleksiyonunun bir kısmı şimdi Taipei'deki Ulusal Saray Müzesi'ndedir.Her iki müze de aynı kurumdan iniyor, ancak Çin İç Savaşı'ndan sonra ayrıldılar.Yasak Şehir, 2012'den beri yılda ortalama 15 milyon ziyaretçiyi gördü ve 2016'da 16 milyondan fazla ziyaretçi alması açısından dünyaca ünlü mimari yapılar arasında yer alır. 

31-Sultan Ahmet Camii

Sultan ahmet camii
Sultan Ahmet Camii
Mimar: Sedefkar Mehmet Ağa 
Yıl: 1616 
Yer: İstanbul,Türkiye 

 Sultan Ahmet Camii, İstanbul'da bulunan tarihi bir camidir.Popüler bir turistik yer olan Sultan Ahmed Camii, bugün bir cami olarak işlev görmeye devam ediyor; hala namaz kılmasından sonra caminin yemyeşil halısında dua ediyorlar.Bilindiği gibi Sultanahmet Camii, I. Ahmet'in yönetimi sırasında 1609 ve 1616 yılları arasında inşa edilmiştir.Külliyesi, Ahmet'in türbesini, medresesini ve bakımevini içermektedir. El yapımı mavi çiniler, caminin iç duvarlarını süslüyor.Geceleri caminin beş ana kubbesi, altı minare ve sekiz ikincil kubbeyi aydınlatmasıyla cami maviye sarılıyor.Bir başka popüler turistik yer olan Ayasofya'da yanında yer almaktadır. 


30-Musée d'Orsay Müzesi

Musee d'orsay müzesi
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Musee d'Orsay Müzesi
Mimar: Gae Aulenti, Victor Laloux, Émile Bénard 
Yıl: 1986 
Yer: Paris,Fransa

 Fransa'nın Paris kentinde, Seine'nin nehrinin sol kıyısındadır. 1898-1900 yılları arasında inşa edilen bir Beaux-Arts tren istasyonu olan eski Gare d'Orsay'de yer almaktadır.Müze, 1848'den 1914'e kadar resimler, heykeller, mobilyalar ve fotoğrafçılık dahil olmak üzere Fransız sanat eserlerinden oluşmaktadır.Monet, Degas, Renoir, Cézanne, Seurat, Sisley, Gauguin ve Van Gogh gibi ressamlar tarafından dünyadaki en büyük izlenimci ve post-empresyonist başyapıt koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.Bu eserlerin çoğu, müzenin 1986'da açılmasından önce Galerie nationale du Jeu de Paume'de gerçekleştirildi. Avrupa'daki en büyük sanat müzelerinden biri olması dünyaca ünlü mimari yapılar arasında yer almasını sağlamış. 

29-Atina Akropolü

atina akropolü
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Atina Akropolü
Mimar: Bilinmiyor 
Yıl: Bilinmiyor. 
Yer: Yunanistan 

 Atina Akropolü, Atina şehrinin yukarısındaki kayalık bir tepede yer alan eski bir kale olup, en ünlüsü Parthenon olmak üzere, büyük mimari ve tarihi öneme sahip birkaç eski bina kalıntılarını içermektedir. Akropolis kelimesi Yunanca ἄκρον (akron, "en yüksek nokta, ekstremite") kelimelerinden gelmektedir. 

28-Kabe


Kabe
Dünyadaki En Güzel Yerler-Kabe

Mimar: İbrahim/ Hz. İsmail
Yıl:    Bilinmiyor
Yer: Mekke

     Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde sıradaki yapı Kabe'dir.İslam’ın en kutsal alanıdır.Arapça'da küp anlamına gelen Kabe, Suudi Arabistan'daki Mekke'de bulunan bir kare yapıdır.İslam'da en kutsal bir yer olan Kabe, bir ipek ve pamuk peçe içinde zarifçe bol dökümlüdür.Her yıl milyonlarca Müslüman, Mekke'ye yıllık İslami hac yolculuğu olan Hac için Kabe'ye seyahat ediyor.Küçük kare bina yaklaşık 14 metre yüksekliğindedir ve toplam büyüklüğü yaklaşık olarak 60 metre karedir.

27-Pantheon

pantheon
Pantheon

Mimar: Pseudo-Apollodorus 
Yıl: M.S.126 
Yer: Roma,İtalya 

 Roma birçok muhteşem binaya ev sahipliği yapar ve Pantheon bir istisna değildir.Şehrin kendisi gibi, bir günde inşa edilmedi.İki kez tahrip edildi ve her seferinde yeniden inşa edilen bina, zaman içinde, bugün görülen muhteşem kubbe binasına dönüşen dikdörtgen bir yapı olarak başladı. 

 Son 2000 yıldır dünyanın dört bir yanındaki mimarlara ilham veren dünyaca ünlü mimari yapılar arasındaki Pantheon'un çatısı, dünyanın en büyük betonarme kubbesi olmaya devam ediyor.İmparatorların ve mimarların Pantheon'un tasarımından sorumlu olduğu tarihçiler arasında pek çok tartışma var, ancak bu “Tanrıların Tapınağı” nın M.S.126 civarında yapıldığı biliniyor.


26-Köln Katedrali 

köln katedrali
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Köln Katedrali

Mimar: Master Gerhard/Ernst Friedrich Zwirner 
Yıl: 1248-1880 
Yer: Köln,Almanya 

 Almanya'nın en çok ziyaret edilen simgesi olan Köln Katedrali'nin inşaatına 1248 yılında başlanıp 1473'te tamamlanmadan durduruldu.İnşaatı yüksek Gotik beş gözlü bir bazilikadır.İş 1800'lere kadar devam etmedi ve sonunda 1880'de bitirildi.Daha sonra iş, orijinal ortaçağ planını sadakatle takip ediyor.Gotik bir başyapıt olarak ünlenmiştir ve birçok sanat eserine ve 12 başpiskoposun mezarlarına ev sahipliği yapmaktadır. 


25-Milwaukee Sanat Müzesi


milwaukee sanat müzesi
Milwaukee Sanat Müzesi
Mimar: Eero Saarinen / David Kahler / Santiago Calatrava 
Yıl: 1888 
Yer: Wisconsin 

 Milwaukee Sanat Müzesi, üç binadan oluşan mimari bir simge yapıdır. Bu yapılar;Savaş Anıtı Merkezi (1957), Fin-Amerikalı mimar Eero Saarinen tarafından tasarlandı.Kahler Binası (1975) ise David Kahler tarafından tasarlandı ve Quadracci Pavyonu (2001) İspanyol mimar Santiago Calatrava tarafından yapıldı.Michigan Gölü'ne bakan tesis, kablo kaplı bir yaya köprüsü üzerinden doğrudan Wisconsin Bulvarı'na bağlanmaktadır.Yayalar, Lincoln Memorial Drive'ı köprünün üstünden geçip köşkün içine girebilir.

24-Kremlin


kremlin
Kremlin

Mimar: Bilinmiyor 
Yıl: 1482–1495 
Yer: Moskova,Rusya 

 Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde bir sonraki yapı olan Kremlin; Moskova'nın koynunda büyük bir kompleksdir.15. yüzyılda inşa edilmiş bu kale, etkileyici kırmızı duvarları, kuleleri ve binaları ile yaklaşık 28 hektarlık bir alana yayılmıştır.Rus hükümetinin merkezidir. 

23-Notre-Dame Katedrali

Notre dame katedrali
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Notre-Dame Katedrali

Mimar: Pierre de Montreuil, Jean-Baptiste-Antoine Lassus 
Yıl: 1163 
Yer: Paris

 Dünyaca ünlü mimari yapılar arasında yer almasında Notre-Dame'in Kamburu kitabının etkisi büyük.Notre-Dame Katedrali veya sadece Notre-Dame olarak da bilinen "Meryem Ana" anlamına gelir.Ortaçağdan kalma bir Katolik katedralidir.Paris, Fransa'nın dördüncü bölgesinde Île de la Cité de yer alır.Katedral, Fransız Gotik mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir ve Fransa'daki ve dünyanın Katolik Kilisesi'nin en büyük ve en bilinen kilise binaları arasında yer almaktadır. 

Heykellerinin ve vitrayının natüralizmi, daha önceki Romanesk mimarisiyle tezat oluşturmaya amaçlıyor. Paris'in Archdiocese katedrali olarak, Notre-Dame, şu an Michel Aupetit olan Paris Başpiskoposunun katedralini içermektedir.Katedral hazinesi, Katolikliğin en önemli kalıntılarını barındıran bir güvenceye sahiptir. 

 1790'larda, Notre-Dame, dini imgelerin büyük bir kısmının tahrip edildiği veya yıkıldığı Fransız Devrimi'nin radikal evresinde küçülme gördü.Eugène Viollet-le-Duc tarafından denetlenen kapsamlı bir restorasyon 1845'te başladı.1991'de daha fazla restorasyon ve bakım projesi başladı. 


22-Kule Köprüsü Londra

kule köprüsü londra
Kule Köprüsü Londra

Mimar: Horace Jones,/John Wolfe Barry/ George D. Stevenson 
Yıl: 1886/1894 
Yer: Londra 

 Londra'nın sembolü ve 19. yüzyıl mimarisinin bir incisi olan Tower Bridge, 1886 - 1894 yıllarında baskül köprüsü ve asma köprünün bir kombinasyonu olarak inşa edilmiştir. 

21-Sagrada Familia 

Sagrada familia
İlginç Mimari Tasarımlar-Dünyanın En Güzel Mimari Yapıları-Sagrada Familia

Mimar:  Antonio Gaudi
Yıl:   1882
Yer: Barcelona,İspanya

       Yapım aşamasında olan dünyaca ünlü mimari yapılar arasında yer alan diğer yapımız Sagrada Familia.İspanya tarihinin en özenle seçilmiş kiliselerinden biri, 20. yüzyılın en büyüğü olan bir yapıdır.Modern mimarinin en büyük zihniyetlerinden biri olan Antonio Gaudi tarafından tasarlanan katedral, gotik etkilerin ve tekil art nouveau fikirlerinin fantastik füzyonunu temsil ediyor. 

   1882'de başlayan inşaat, İspanya İç Savaşı ve II. Dünya Savaşı'na kadar sürdüğü yıllardan beri devam ediyor. 1950'lerde süren süreç henüz bitmedi.Kilisenin 2010 yılında kutsanmasına rağmen, Gaudi'nin ölümünün 100 yıl dönümü olan 2026 yılı için nihai tamamlanma planlandı.Bitmemiş olmasına rağmen, bu yapı, yapıcı unsurları süsleyen sayısız süs eşyasıyla muazzam ve nefes kesici bir yapıya sahiptir.Bunlar onu şehrin en tanınmış sembollerinden ve 
dünyaca ünlü mimari yapılardan biri haline getirmektedir.


20-30 St Mary Axe



Gherkin
Gherkin

Mimar: Norman Foster, Ken Shuttleworth 
Yıl: 2003 
Yer: Londra,İngiltere 

 Sizinde muhtemelen öncede gördüğünüz dünyaca ünlü mimari yapılar arasında olan; 30 St Mary Axe (Gherkin olarak bilinen ve daha önce İsviçre Re Binası olarak bilinen), Londra'nın başlıca finans bölgesi olan Londra'daki ticari bir gökdelen. Aralık 2003'te tamamlanmış ve Nisan 2004'te açılmıştır.41 katlı olarak, 180 metre boyunda ve 1992'de Geçici IRA'nın yerleştirdiği bir bombanın patlaması sonucu geniş çapta zarar gören Baltık Borsası ve Deniz Ticaret Odası'nın eski yerlerinde duruyor.Mary Axe, ismi kulenin adını aldığı sokaktan gelmektedir. 

 92 katlı Millennium Tower'ı inşa etmeyi planlandıktan sonra, 30 St Mary Axe Norman Foster ve Arup Group tarafından tasarlandı.İnşaat, 2001 yılında başladı ve Skanska tarafından inşa edildi. 

 Bina, Londra'nın ünlü mimari yapılarından biri haline gelmiştir ve şehrin en çok tanınan çağdaş mimarlık örneklerinden biridir. 

19-Burj Al Arab 

Burj Al Arab
Dünyadaki En Güzel Yerler-Modern Binalar-Burj Al Arab

Mimar: Tom Wright 
Yıl: 1994 
Yer: Dubai 

 Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde kesinlikle olması gereken bir diğer yapı Burj Al Arap.Sahile 280 metre uzaklıktaki yapay bir adada inşa edilen Dubai'deki Burj al Arab, dünyanın en lüks ve dördüncü en yüksek oteli.321 metre yüksekliğindedir ve çağdaş mühendisliğin harikalarından birini temsil eder.Bina, WKK mimarlarından Tom Wright tarafından tasarlanmıştır ve şekli, bir geminin yelken şeklini öykünür. 

18-Parlemento Binası

parlemento binası
Parlemento Binası

Mimar: Bilinmiyor 
Yıl: 1016 
Yer: Londra,İngiltere 

 Westminster Sarayı, Westminster Manastırı'nın kalbinde yer almaktadır.İngiltere'nin kalbinde, Westminster'ın kalbinde yer almaktadır. 

 Komşu Westminster Manastırı'ndan türeyen adı, iki yapıdan birine başvurabilir: Eski Saray, 1834'te ateşin tahrip ettiği bir ortaçağ yapı kompleksi ve yerini almış olan Parlemento Binası, bugün ayakta durmaktadır.Saray, tören amaçları için Taç'ın sağında bulunan kralın mülküne aittir ve asıl statüsünü kraliyet ikametgahı olarak korumaktadır.Bina, Avam Kamarası Sözcüsü ve Lord Sözcüsüne rapor veren iki ev tarafından atanan komiteler tarafından yönetilmektedir. 

 İlk kraliyet sarayı 11. yüzyılda inşa edildi ve Westminster, 1512'ye kadar İngiltere Kralı'nın ana ikametgahıydı.Bundan sonra, The Westminster Hall'un bulunduğu İngiltere Parlamentosu'nun evi olarak hizmet etti.Kraliyet Adalet Mahkemelerinin kalbidir.1834'te, daha da büyük bir yangın, yeniden inşa edilen Parlamento Evlerini tahrip etti. 

 Tasarımı Gotik Revival tarzındaki yeni binalar için tasarlanan Charles Barry, İngilizlerden ilham aldı.Eski Saray kalıntıları, avlunun iki katına simetrik olarak yerleştirilmiş ve 112.476 m2'lik bir zemin alanına sahip olan daha büyük, 1100 odaya dahil edilmiştir.Yeni Saray'ın 3.24 hektarlık bir bölümü (8 dönümlük), River Front olarak adlandırılan yaklaşık 300 metre uzunluğundaki cephesi olan Thames Nehri'nden geri alındı.Barry, Gotik mimarlık ve stil konusunda önde gelen bir otorite olan Augustus Pugin tarafından desteklendi.İnşaat, 1840 yılında başladı ve 30 yıl sürdü, büyük gecikmeler ve maliyet aşımları ve her iki mimarın ölümüne maruz kaldı; iç dekorasyon için çalışmalar, 20. yüzyılda aralıklı olarak iyi devam etti. 1941’de, 1900’lü yılların başında, İngiltere’nin Büyük Savaşı’nın Dünya’da yapıldı. 

 Saray, Birleşik Krallık'taki politik yaşam merkezlerinden biridir; "Westminster", Birleşik Krallık Parlamentosu için bir metonim haline geldi ve Westminster hükümetinin adı da onun adını aldı.Özellikle Elizabeth Kulesi, şehrin en popüler turistik mekanlarından biridir ve Big Ben'in bir amblemi, Londra ve İngiltere'nin ikonik bir simgesidir.Dünyada gezilecek yerler arasında önemli yeri vardır.Westminster Sarayı, 1987'den beri UNESCO Dünya Mirası Listesi olarak listelenmiştir.Muhtemelen bu yapı dünyaca ünlü mimari yapılar arasında çok önemlidir. 


17-Beijing Ulusal Stadyum

Beijing Ulusal stadyumu
Beijing Ulusal Stadyumu

Mimar: Ai Weiwei/Pierre de Meuron/ Jacques Herzog/Li Xinggang 
Yıl: 2003 
Yer: Çin 

 Kuş Yuvası olarak bilinen Pekin Ulusal Stadyumu, 2008 Yaz Olimpiyat Oyunları için inşa edilmiştir.Bu muhteşem yapının fikri, Çin ve uluslararası mimarların ve sanatçıların işbirliğinin sonucuydu.İnsanoğlu bir barınma ihtiyacı olduğunu fark eder etmez, mimarlık gelişmeye başladı. 

 İnsanlık tarihinin uzun bir döneminde, sanat yapıtı, bilim ve sanatın mükemmel evliliğine dair birçok büyük, güzel ve şaşırtıcı yapıyı, anıtları bir araya getirdi.Her tarihi dönem, ölçekleri, mühendisliği, malzemeleri veya süs eşyaları nedeniyle özel olarak bir veya daha fazla dünyaca ünlü mimari başarı ile işaretlenmiştir.Bu mimari simgelerin ister dini isterse laik amaçlara yönelik olup olmadığı, insan aklının ve ruhaniyetinin özü olarak gurur duyarken, değerlerini etkilemez.


16-Dans  Eden Evler


dans eden evler
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Dans Eden Evler

Mimar: Vlado Milunić/Frank Gehry 
Yıl: 1994 
Yer: Prag 

 "Dans Eden Ev" takma adlı adlı Prag'ın Nationale-Nederlanden binası, Hırvat-Çek mimar Vlado Milunić ve Kanadalı Amerikalı Frank Gehry tarafından tasarlanmıştır.Dekonstrüktivist veya yeni barok mimarisi, her biri farklı bir şekil ve boyut olan 99 beton panel sayesinde alışılmadık bir dans şekli oluşturuyor. Binanın günümüzde oldukça popüler olduğu aşikar ve dünyaca ünlü mimari yapılar arasındadır. 


15-Villa Savoye 

villa savoye
Villa Savoye

Mimar:  Le Corbusier/Pierre Jeanneret 
Yıl:   1928/1931
Yer: Poissy, France


    İsviçreli mimarlar Le Corbusier ve kuzeni Pierre Jeanneret tarafından tasarlanan Villa Savoye,1920'lerde ve 30'larda ortaya çıkan önemli bir mimari tarz olan Uluslararası tarzın erken ve klasik bir örneğidir. 

    Bu yapı 1928 yılında inşa edilmiş ve çeşitli yıkım planları olmasına rağmen hayatta kalmayı başardı.1965 yılında resmi bir Fransız tarihi anıtı olarak tayin edildi.Modern binalar olarak 
dünyaca ünlü mimari yapılar arasındaki örneklerinden biridir.



14-Flatiron Binası 

Flatiron Binası
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Flatiron Binası

Mimar: Daniel Burnham 
Yıl: 1902 
Yer: New York,ABD 

 Manhattan'daki göz alıcı Flatiron binası, Chicagolu mimar Daniel Burnham tarafından tasarlandı ve 1902'de inşa edildi.Farklı üçgen şekli, binanın Fifth Avenue ve Broadway'in kesişim noktasında yer alan alanı doldurmasına izin verdi. 

 New York’un gökdelenlerinin bir başkası, asla en uzun olanı değildi, ancak en akılda kalıcı olanlardan biri olmaya devam ediyor ve bir asırdan fazla zamandır sanatçılar ve mimarlar için bir ilham kaynağı oldu.

13-Şelale Evi

Şelale evi
Şelale Evi

Mimar: Frank Lloyd Wright
Yıl:  1934
Yer: ABD

   1934'te ünlü Amerikalı mimar Frank Lloyd Wright tarafından tasarlanan Şelale evi, muhtemelen  dünyaca ünlü mimari yapılar arasındaki en özel konutdur. Neden?Diye soracak olursanız eh, benzersiz tasarım evin altında bir katı zemin olmadan, 9 metre şelale üzerinde uzanır gibi görünmesini sağlar. 
  
   Açıkçası bu durum geçerli değil, ancak yenilikçi tasarım 1939'da tamamlandığında herkesin dikkatini çekti.Artık ünlü oldu ve şu anda doğal bir tarihi dönüm noktası yaşıyor.Ayrıca;modern binaların doğayla iç içe olabileceğinin göstergesidir.


12-Ayasofya

Aya Sofya
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Aya Sofya

Mimar: Anthemius of Tralles, Isidore of Miletus
Yıl:  306/337
Yer: İstanbul

     Bir zamanlar bir kilise olarak kullanılmış,İstanbul'un fethinden sonra bir cami olarak kullanılmış şimdiyse bir müze olan Ayasofya mimari bir başyapıttır.Bizans mimarisinin mükemmel bir örneği olan Ayasofya, İstanbul'da bulunmaktadır.

    Bina ilk kez imparator Büyük Konstantin  (306-337) tarafından inşa edilmiştir. Ancak, ayaklanmalarda ve depremlerde yakılmak da dahil olmak üzere birçok faktör nedeniyle, antik katedral o zamandan beri pek çok kez yeniden inşa edilmiştir.Buna rağmen, Ayasofya dünya çapında büyük binalardan biri olarak kabul edilmektedir ve eğer bu yeterince havalı bulmadıysanız,bu yapı son Bond filmi olan Skyfall'ın açılış sahnelerinde de yer alıyor.Bu nedende 
dünyaca ünlü mimari yapılar arasında yer almasını sağlar.


11-Haydar Aliyev Kültür Merkezi

haydar aliyev kültür merkezi
Dünyadaki En Güzel Yerler-Modern Binalar-Haydar Aliyev Kültür Merkezi

Mimar: Zaha Hadid 
Yıl: 2012 
Yer: Bakü 

 Haydar Aliyev Merkezi, Irak-İngiliz mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanan Azerbaycan'ın Bakü şehrinde 57.500 m2'lik bina kompleksidir ve kendine özgü mimarisi ve akıcı, keskin açılardan esinlenen kavisli stili ile dikkat çekmiştir. 


10-Sidney Opera Binası 

Sidney Opera Binası
Sidney Opera Binası

Mimar:  Jørn Utzon
Yıl:  1959-1973
Yer: Sidney,Avurtralya

    Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde sırada Sydney Opera Binası yer alıyor.Bu yapı 20. yüzyılın en büyük mimari eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.Yenilikçi tasarım, 29 Ocak 1957'ye kadar nispeten bilinmeyen mimar Jørn Utzon'dan geldi ve “Bennelong Point, Sydney'deki ulusal bir opera binası için uluslararası yarışma” ödülüne layık görüldü. 

    Güzel bina, iki ana performans salonunu ve bir restoranı, çatıya bağlayan üç grup kabuktan oluşmaktadır.Modern mimarinin başyapıtı olan opera binası, hem Sydney hem de Avustralya milletinin ikonik bir sembolü haline gelmiştir.

9-Taj Mahal

Taj Mahal
Taj Mahal

Mimar:  Ustad Ahmad LahouriUstad Isa
Yıl:  1632/1648
Yer: Hindistan

    Hindistan'da Müslüman sanatının mücevheri olarak kabul edilen Tac Mahal, Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından yaptırılmıştır.Genellikle bir saray olarak yanlış anlaşılan bu ünlü yapı, 14. çocuğuna doğumdan öldükten sonra İmparator'un karısı için bir türbe olarak inşa edilmişti. 

   Tac Mahal, meşhur 
Osmanlı ve Hint mimarisinin en güzel örneklerinden biri ve dünyaca ünlü mimari yapılardan biri olarak kabul edilir.Türbede inşaat 1632 yılında başladı ve 1648 yılında tamamlandı.Çevresindeki yapıların ve bahçelerin bitmesi ise beş yılı buldu.

8-Kolezyum

kolezyum
Kolezyum

Mimar: 
 Bilinmiyor
Yıl: M.S. 72/ M.S. 80
Yer: Roma,İtalya

     Roma'nın merkezindeki bu eliptik amfi tiyatro, Antik Romalılar tarafından elde edilen en büyük mimari başarılardan biri olarak kabul edilir.Stadyum 50.000 seyirci kapasiteli ve çoğunlukla gladyatör oyunlar için kullandı. 

    Beton ve taştan inşa edilen yapı, M.S. 72  civarında başladı ve M.S. 80  de bitti.Kolezyumun tasarımı ve şekli birçok modern stadyum için ilham kaynağı olmuştur.Bugün her yıl binlerce ziyaretçiyi çeken Roma'nın en popüler turistik mekanlarından biri ve 
dünyaca ünlü mimari yapılar arasındadır.

7-Aziz Vasil Katedrali

Aziz vasil katedrali
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyada Gezilecek Yerler-Aziz Vasil Katedrali

Mimar:  Postnik Yakovlev
Yıl: 1554/1560
Yer: Moskova,Rusya

    D
ünyaca ünlü mimari yapılar listesinde sırada Aziz Vasil Katedrali var.Bu resmi görmeyenimiz yoktur.Bu hoş, şeker renkli katedral aslında Moskova'nın en çok ziyaret edilen turistik mekanıdır.Gökyüzüne yükselen bir şenlik ateşine benzeyen ünlü kuleler, Kremlin kapılarının hemen dışında yer almakta ve şehrin geometrik merkezini işaretlemektedir. 


   1554 ve 1560 yılları arasında inşa edilen katedral, Ivan IV (Korkunç İvan) döneminde inşa edilmiştir.Binanın mimarı Postnik Yakovlev hakkında çok az şey biliniyor, ancak açık bir şekilde soğan kubbelere, keskin çivilere ve çokgen kuleler hayranı olduğu anlaşılır.Dünyada gezilecek yerler arasındaki en renkli yapıdır.

6-Lotus Tapınağı 

lotus tapınağı
İlginç Mimari Tasarımlar-Dünyanın En Güzel Mimari Yapıları-Lotus Tapınağı

Mimar: Fariborz Sahba 
Yıl: 1986 
Yer: Yeni Delhi 

 Tapınak, tüm inançlardan insanları ibadet etmek için ağırlıyor.Lotus Tapınağı, Yeni Delhi'deki bir ibadethane binasıdır ve 40 metre yüksekliğindeki merkezi bir salona açılan lotus çiçeğinin taç yapraklarını andıran 27 yapıdan oluşur.Dokuz kapılı ve 2.500 kişi kapasitelidir. 

 Yunanistan'da Pentelicus Dağı'ndaki beyaz mermerden yapılmıştır, aynı mermer Parthenon'u inşa etmek için kullanılmıştır.1986'da tamamlanmasından bu yana, dünyanın en çok ziyaret edilen binalarından ve dünyaca ünlü mimari yapılardan biri haline geldi ve 100 milyondan fazla insanı çekiyor. 

5-Louvre Müzesi

Louvre müzesi
Louvre Müzesi

Mimar: Pierre Lescot, Louis Le Vau, Hector Lefuel, Louis Visconti, Philibert de l'Orme, Drouet de Dammartin 
Yıl: 1202 
Yer: Paris, Fransa 

 Louvre, dünyanın en büyük sanat müzesi ve tarihi bir anıtıdır.Şehrin merkezi bir simgesi olan müze, şehrin 1. bölgesinde Seine Nehri'nin sağ kıyısında yer almaktadır.Tarih öncesi dönemden 21. yüzyıla kadar yaklaşık 38.000 obje 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir.2017 yılında, Louvre dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi ve dünyaca ünlü mimari yapılar arasında oldu ve 8.1 milyon ziyaretçi aldı.Dünyada gezilecek yerler arasında yer alır ve Mona Lisa tablosu burada yer almaktadır.

Müze, II. Philip döneminde 12-13. Yüzyıl sonlarında bir kale olarak inşa edilen Louvre Sarayı'nda yer almaktadır.Kalenin kalıntıları müzenin bodrum katında görülebilir.Kentin açılımından dolayı, kale en sonunda savunma işlevini yitirdi ve 1546'da Francis I tarafından Fransız krallarının ana yurduna dönüştürüldü. Bina mevcut Louvre Sarayı'nı oluşturmak için birçok kez genişletildi.1682'de Louis XIV, evi için Versailles Sarayı'nı seçti ve Louvre'ı esas olarak 1692 yılından kalma bir antik Yunan ve Roma heykeli koleksiyonu da dahil olmak üzere kraliyet koleksiyonunu sergileme yeri olarak bıraktı.1692 yılında bina, Académie des Inscriptions et Belles Lettres ve 1699 yılında bir dizi salonun ilkini gerçekleştiren Académie Royale de Peinture et de Sculpture tarafından işgal edilmiştir.Académie, 100 yıldır Louvre'de kaldı.Fransız Devrimi sırasında, Ulusal Meclis, Louvre'ın ulusun şaheserlerini sergilemek için bir müze olarak kullanılması gerektiğine karar verdi. 

 Müze, 10 Ağustos 1793'te 537 resim sergisi ile açılmış, eserlerin çoğunluğu kraliyet ve müsadere edilmiş kilise mülküdür. Yapı ile ilgili yapısal problemler nedeniyle müze 1796'da 1801'e kadar kapatıldı.Koleksiyon Napolyon'da büyüdü ve müze Musée Napoléon olarak değiştirildi, ancak Napolyon'un tahtından sonra ordularının eline geçen birçok eser asıl sahiplerine iade edildi. Koleksiyon, Louis XVIII ve Charles X'in hüküm sürdüğü dönemde daha da arttı ve İkinci Fransız İmparatorluğu döneminde müze 20.000 parça kazandı. Üçüncü Cumhuriyet'den bu yana holdingler, bağışlar ve istekler ile istikrarlı bir şekilde büyümüştür. Koleksiyon sekiz küratöryel bölümden oluşmaktadır:Mısır Eski Eserleri; Yakın Doğu Antikaları; Yunan, Etrüsk ve Roma Antikaları; İslam Sanatı; Heykel; Dekoratif Sanatlar; Tablolar; Baskılar ve Çizimler. 


4-Pisa Kulesi

pisa kulesi
Dünyadaki En Güzel Yerler-Modern Binalar-Pisa Kulesi

Mimar:  Bonnano Pisano/Diotisalvi
Yıl: 1173
Yer: İtalya

      Dünyaca ünlü mimari yapılar listesinde ki bir diğer yapı olan Pisa Kulesi; Avrupa'nın en dikkat çekici mimari yapılarından biridir.Eğimiyle en ünlüsü olan kule, bir yandan yumuşak zeminin yapının ağırlığını doğru bir şekilde destekleyememesi nedeniyle inşaat sırasında eğilmeye başladı.

   2001 yılında yapılan restorasyon çalışmaları nedeniyle, kule şu anda sadece 4 derecenin altında eğiliyor.Bir sonraki 75-100 yılda çökeceği tahmin edilmektedir. Kule üzerinde inşaat çalışmaları 1173'te başladı ve 300 yıldan uzun bir süredir devam etti.Kulenin arkasındaki mimarın gerçek kimliğini çevreleyen çok fazla tartışma var - orijinal olarak sanatçı Bonnano Pisano'ya atfedilen tasarım, ancak çalışmalar  Diotisalvi'yi  mimar olarak kabul ettiğini söylüyor.



3-Giza Piramitleri 



giza piramitleri
Giza Piramitleri












Mimar: Hemiunu 
Yıl: Bilinmiyor. 
Yer: Mısır 

Giza'nın Büyük Piramidi, Mısır'ın El Giza'sının sınırlarını oluşturan Giza piramidinin üç piramidinin en büyüğüdür.Eskiden Dünyanın Yedi Harikası'nın en eskisi ve büyük ölçüde bozulmamış olan tek yapısıydı.Fakat halen dünyaca ünlü mimari yapılar arasında yer alıyor.Ayrıca; dünyada gezilecek yerler arasında alternatifleriniz arasında olmalı.



2-Eyfel Kulesi
 
Eyfel kulesi
Dünyadaki En Güzel Yerler-Modern Binalar-Eyfel Kulesi

Mimar: Gustave Eiffel 
Yıl: 1889 
Yer: Paris, Fransa 

 1889 yılında inşa edilen Eyfel Kulesi, dünyaca ünlü mimari yapılar içinde yer aılr.Mühendis Gustave Eiffel'in isminden sonra, 1889 Dünya Fuarı için giriş kemeri olarak inşa edilmiştir.Kule yaklaşık 324 metre yüksekliğindedir ve yaklaşık 81 katlı bir binadır.Günümüzde kule, her yıl milyonlarca ziyaretçi çekiyor.Dünyada gezilecek yerler arasında önemli potansiyele sahiptir. 

1-Burj Khalifa 


Burj Khalife
Dünyaca Ünlü Mimari Yapılar-Dünyanın En Yüksek Gökdeleni-Burj Khallifa

















Mimar: Skidmore, Owings ve Merril LLP 
Yıl: 2004 
Yer: Dubai 

Geldik dünyaca ünlü mimari yapılar sıralamasında birinci olan ve dünyanın en yüksek binası olan Burç Halife'ye.Downtown Dubai'nin mamut gökdeleni ve muhteşem merkezinde 828,9 metre yükseklikte duruyor. 2010 yılından 6 ay sonra kapıları açılan yapının 2004 yılında yapımına başladı. Dünyanın en uzun insan yapımı yapısı yaratma görevi, Amerikan mimarlık ve mühendislik firması Skidmore, Owings ve Merril LLP'nin Chicago ofisine verildi.

Benzer Yazılar:

0 yorum