Yaratıcılık Nedir?

Aralık 30, 2020

   Yaratıcılık kelimesini duyduğumuzda çoğumuz resim, müzik  veya şiir yazma gibi sanatsal şeyler hakkında düşünüyoruz.Özellikler yaratıcılık tasarım yeteneği gerektiren işlerde önem kazanıyor.Bunlar kesinlikle yaratıcı çalışmalar olsa da, "Yaratıcılık nedir?","Yaratıcılık tanımları nelerdir?"sorularının cevabı daha geniş bir beceri yelpazesini kapsar.Pek çok iş ve bilim alanında yaratıcı düşünmeye ihtiyaç vardır.Yaratıcılık, bir düşünce biçimini veya başkalarına yada dünyaya esin kaynağı olabilecek yeni yollarla ilişki kurma becerisini içerir.Yani basitçe yeni bir şey bulabilmek demektir


   Robert E. Franken, Human Motivation adlı kitabında yaratıcılığı "sorunları çözmede, başkalarıyla iletişim kurmada ve kendimizi ve başkalarını eğlendirmek için yararlı olabilecek fikirler, alternatifler veya imkânlar üretme veya tanımlama eğilimi olarak" tanımlar.

Eğer bir insanı yaratıcı yapan şey buysa, aslında bizim bir kısmımız bu konuda diğerlerinden daha yetenekli olmak için doğmuş olabilir mi?



Araştırmalar, Herkesin Yaratıcı Olduğunu Gösteriyor

  Okulda, güzel resimler çizebilecek veya iyi yazı yazan herkes yaratıcı sayılır. Fakat araştırmalar, herkesin böyle olduğunu gösteriyor. Aslında hepimiz son derece yaratıcıyız.
  
  Kendi yaratıcılığınız hakkında şüpheleriniz varsa, bunu kanıtlamak için bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Amerikalı nörolog Alice Flaherty, The Midnight Disease adlı kitabında bunun sinirsel temeli üzerine şunları söylüyor: "Yaratıcı bir fikir, yalnızca belirli bir sosyal ortamda hem roman hem de yararlı (veya etkili) olarak tanımlanacak.". Flaherty, bunun, iş, programlama ve matematik gibi her alanın yanı sıra çizim veya müzik gibi daha geleneksel "yaratıcı" alanları da kapsadığını açıklıyor. Bununla birlikte, hala çok farklı bir süreç var.


yaratıcı düşünme



Beynimiz ve Yaratıcılık

Yaratıcı bir şeyler yaptığımızda, beynimizde etkin olan şey nedir? Sınıflandırmak kolay değil. Araştırmacılar Siyuan Liu ve Allen Braun serbest stilin rapçilerinin beyin faaliyetlerini izleyerek konuyla ilgili araştırma yaptı İlginç bir şeyler bulmuşlardı. Her gün kullandığımız beyin bölgelerinin bir kısmı, yaratıcı olduğumuzda tamamen kapanır; diğer taraftan her gün kullanmadığımız kısımlar aktif olur.

                          
 Bazı insanlar, yaratıcı düşüncelerini geliştirmek için düşünür. Diğerleriyse yeni yollarla düşünme ve onlara farklı perspektiflerden bakma becerisi olduğunu düşünürler. Yaratıcılığı tanımlamaya çalışmak yerine, genellikle yaratıcı düşünmeye ilişkin özelliklere bakmak daha yararlı olabilir. Yazar Mihaly Csikszentmihalyi, konuyla ilgili kapsamlı araştırma yaptı ve yaratıcılığa sıklıkla bağlı olan özelliklerin bir listesini hazırladı.


yaratıcılık

  Bu tip insanlar genellikle çok akıllıdırlar, ancak daha az yaratıcı insanlara göre biraz daha naiftirler. Eğlenceli ve disiplinli, sorumluluk ve sorumsuzluk ile ilişkili çeşitli özelliklere sahip olma eğilimindedirler. Ancak hayal gücü ile fanteziyi de değiştirebilirler. İçe dönüklük ile dışa dönüklük arasında bir yerde duruyorlar. Genellikle sıkı cinsiyet rollerinden kaçar ve dış görünüşlerinde orta bir zemin bulurlar. Hem çalışkanlıkları için tutkulu ve eleştirel hem de aşırı sevinç ve aşırı acı veren bir noktaya duyarlıdırlar.




 Bu bilgilere dayanarak, bu özelliklerin arasındaki ortak nokta, karşıtlıklar arasında ileri geri hareketli gibi görünüyor! Bu, düşünce esnekliği olarak düşünülürse, daha katı düşünenlerden daha "yaratıcı" olabilir veya yaratıcı düşünme ve çözümlere yol açabilir. Başka bir deyişle, algı ve deneyimdeki çelişkiler, "yaratıcılık" olarak adlandırdığımız sonuca neden olabilir.


      Peki size göre yaratıcılık nedir?

Benzer Yazılar:

0 yorum