Enstalasyon Sanatı Nedir?

Şubat 26, 2021

 Enstalasyon sanatı diğer adıyla yerleştirme sanatı günümüz sanatçılarının çoğu şimdi bunu yeniden keşfedilmiş bir şey olarak yorumluyor. Bazı oluşturulmuş nesneler, sanatsal yaratımın öfkesinde ve çılgınlığında yaratılır. Enstalasyon sanatı kısaca; bulunan bir sanat eseri yaratma heyecanı içinde, bazı sanatçılar evdeki eşyaları parçalara ayırırlar ya da o dönemde hissettikleri duyguları çağrıştıran ya da güçlü kavramları desteklemek için yakın çevrelerindeki nesneleri kullanırlar. Enstalasyon sanatı, her gün veya gerçekten bulunmuş nesnelerin kullanımıyla, onları sanat eseri olarak görüp kavramsallaştırmış olanların amaç ve önemine göre yaratılmıştır.


Enstalasyon sanatı; ev aletleri, endüstriyel ekipman ve hatta görünüşte rasgele önemsiz şeyler gibi sıradan nesnelerle yaratılmış sanattır. Bazen aranan nesne sanatı denen şey, izleyicileri sanatın anlamını sorgulamaya zorlamak ve sanat objelerini sanat dışı nesnelerden ayıran şeydir.


enstelasyon-calismalari
Henrique Olivia-Mimari Enstelasyon Örnekleri


Enstalasyon Sanatı Tarihi

Marcel Duchamp ve diğer Sürrealistler, 20. yüzyılın başlarında enstalasyon sanatının kullanılmasına öncülük etti. Zamanın izleyicileri ve eleştirmenleri ile tartışmalar vardı ve o zamandan beri tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Dadacılar tarafından etkilenen sürrealistler, sanatın anlamını, yaygın olarak anlaşıldığı gibi yeniden tanımlamaya çalıştılar. Ön plana çıkmadan önce, sanat büyük ölçüde eleştirmenler, müze küratörleri ve küçük bir grup ressam ve heykeltıraş tarafından belirlendi. Dar ve biraz konformist güzellik ve sanat tanımına yöneldi. Sürrealistler, sanatın izleyicinin varsayımlarına ve inflame tutkularına meydan okuması gerektiğini düşündüler. İlk olaylar, sürrealistlerin başarı işareti olarak aldıkları öfke ve hatta bazen ayaklanmalara neden oldu.

1917'de Marcel Duchamp, ilk bulduğu sanat eseri Çeşme'ye giriş yaptı. Çeşme aslında Duchamp'un bir kaide üzerine yerleştirdiği ve bir sanat müzesine yerleştirdiği ortak bir pisuardı. Duchamp, bu kolaylıktan yola çıkarak bulduğu sanat eserlerini "readyadeler" olarak adlandırdı. Diğer hazır parçalar arasında şişe rafları, kar küreği ve kat rafları vardı. İzleyiciler, sanat dünyasının pahasına ciddi sanat eserleri veya şakalar olarak tasarlanıp tasarlanmadıklarını merak ettiler; Duchamp ikisinde de ima etti.

İzleyicilerin inanılmazlıklarına ve eleştirel itirazlarına rağmen, diğer birçok sanatçı sonraki yıllarda kendi sanat eserlerini sergiledi. Bunlar, Man Ray, Pablo Picasso ve Andy Warhol gibi etkili rakamları içeriyordu. Bulunan sanat, 20. yüzyılın sonlarının postmodernist hareketinde önemli bir rol oynadı. “Çöp sanat” ve 1990'ların Genç İngiliz Sanatçılar hareketi gibi sanat trendlerini daha sonra etkiledi. Amaç, kabul edilen sanat kavramlarını sorgulamak için kalırken, birçok izleyici bu parçaları en iyi şekilde mistikleştirmeye devam ediyor.

Bununla birlikte, sanatın güzel sanatlar alanı dışında geniş bir etkisi olmuştur. John Cage, The KLF ve The Books gibi müzisyenler müziklerine rasgele sesler eklediler ve bu sesleri genellikle yaratıcı yollarla yeniden karıştırdılar. William S. Burroughs ve Adrian Henri gibi yazarlar kitap ve şiir oluşturmak için benzer yöntemler kullandılar, Burroughs “cut-up technique” olarak adlandırdı. Film yapımcıları ve video sanatçıları, bazen remiksler ya da "mashup" olarak adlandırılan kendi eserlerini oluşturmak için görüntüleri kullandı.21. yüzyılda, bulunan sanat biçimi düzenleme, görüntü manipülasyonu ve dijital dağıtımda sayısız yeni teknolojiden yararlandı.


Mimari Enstalasyon Örnekleri



enstelasyon-calismalari
AECCafe ArchShowcase Stickwork by Patrick Dougherty-Enstelasyon Çalışması


enstelesyon-ornekleri
Barbara-Holmes-Enstelasyon Çalışması


enstelesyon-ornekleri
Chiharu-Shiota


mimari-enstelesyon-ornekleri
Enstelasyon Örnekleri-Mimari Enstelasyon Örnekleri


mimari-enstelesyon-ornekleri
Enstelasyon Örnekleri


mimari-enstelesyon-ornekleri
Entre Papel-Mimari Enstelasyon Örnekleri


mimari-enstelesyon
Galerie Daniel Templon, Brussel



mimari-enstelesyon
Monika-Grzymala


mimari-enstelesyon
Silk stairs -installation by Do-Ho Suh-Yerleştirme Sanatı Çalışması



mimari-enstelesyon
Tokujin-Yoshioka-Yerleştirme Sanatı Çalışması

Benzer Yazılar:

0 yorum