Tasarım Ne Demek?

Aralık 28, 2020

tasarım nedir




 Tasarım kelimesi, herhangi bir yararlı anlamı olup olmadığını merak etmeye başlamanız için pek çok yoldan kullanılır. Bunların hepsi tasarım ne demek? sorusunun cevabı olarak görülebilir:




  •  Bir dergi reklamı hazırlama
  •  Askı köprüsü için bir mühendislik planı hazırlanması 
  • Bir web sitesine verilen yanıtın iyileştirilmesi için A / B testi kullanma 
  • Ayrıntılı bir tuzak çizmek
  •  Bir mobil uygulama için kullanıcı etkileşimlerini telafi etmek 
  • Mobil uygulamaya ait grafiksel görünüm ve his oluşturma 
  • Algılanan bir kullanıcı problemini çözen bir ürünün özelliklerini planlama 
  • Bir ürün veya hizmet hakkında kullanıcı geri bildirimi toplamak 
  • Güzel bir bina için mimari plan hazırlama
  •  Çirkin bir yapı için mimari plan hazırlama 
  İnsanlar, bu örneklerin herhangi birine ve daha fazlasına "tasarım" olarak değindiği için, tasarım nedir kısaca, birbirleriyle net bir ilişki kurmayan birçok şeyi barındıran büyük bir büyük sepet olarak görülebilir; Birisi, bir yerlerde onlara tasarım der.
 
Neden insanlar bir mühendisin ne olduğunu biliyorlar de bir tasarımcının ne olduğunu bilmiyorlar?

  Bir mühendis olarak, mühendislik oldukça açık bir şekilde tanımlanmıştır. Mühendisler mühendislik yapmakta ve mühendislik yapmak için belirli bir derece, belirli testlerin geçilmesi ve bir veya daha fazla lisans alınması gerekmektedir. Bunlar olmadan bir mühendis değilsiniz ve yaptığınız şey gerçekten mühendislik değildir (yaygın olarak anlaşıldığı gibi). Ayrıca, mühendislik ana türleri oldukça iyi kurulmuş: mekanik, kimyasal, sivil ve elektrik, her biri oldukça iyi kurulmuş alt dallara sahipler.


  Tasarım  eğitimi dereceleri vardır, ancak çoğu bu türü için derece yada lisans gerektirmez.Mimarlık, mühendislikle aynı türden profesyonel aksesuarlara sahip olan önemli bir istisnadır.Kentsel tasarım bu donanımlardan bazılarına sahiptir. 


   Ancak grafik tasarım, endüstriyel tasarım, iç mekan tasarımı, tipografi ve diğer tasarımın diğer yönleri lisans veya lisans gerektirmez.(Ülkemiz için maalesef gerektirir.) Dijital yaş kullanıcı etkileşimi tasarımı ("UI"), kullanıcı deneyimi tasarımı ("UX"), müşteri deneyimi tasarımı ("CXD"), hizmet tasarımı ve genel olarak tasarım düşüncesi üzerine geliştirilen yeni alanlar için Belirli lisans programları bulmak zor.Birçok prestijli kurum, karışıklığa ek olarak, aynı bölüme sanat ve tasarım katıyor, bazen sanata bağımlı tasarımlar yapıyor. 
                          
 Bütün bunlarla birlikte, on profesyonel tasarımcıdan tasarım tanımlamasını isteseydin, kaç farklı cevabı alacağını düşünüyorsun? 


 Ne olmuş yani? Tasarımda yaygın olarak anlaşılan bir tanım bulunmaması önemli mi?


tasarım nedir



                              

Evet,önemli!


  Ortak bir tasarım tanımı bulunmaması durumunda bile, bu disiplinindeki düşünce liderleri, ürün geliştirme, hizmet tasarımı, işletme yönetimi ve hatta hükümet programlarının geliştirilmesi üzerinde büyük bir etkisi olan son yarım yüzyılda önemli kavramlar geliştiriyorlardı ve kâr amacı gütmeyen sektörler. Muhtemelen en önemli yeni düşünce hattı hareketinin merkezinde yer alan kullanıcı odaklılık kavramı etrafındadır. İnanıyorum ki, bu fikirler, ortaya çıkan birlik resmi olarak tanınmamasına rağmen, bir tasarım disiplini fikrine bazı birlik getirmeye başlamıştır.

  Tasarım fikrini bir disiplin olarak yakalamak ve devam ettirmek için, tasarım düşünce liderlerinin bu disiplini daha açık bir şekilde tanımlamaları ve bu liderleri ve tasarımcıları için geniş bir yelpazede yer alacak kişiler için bir tür afiş vermesinin zamanı geldi. . Bunun nasıl gerçekleşebileceğini, emin olmadığımdan. Tasarımcılar, eğiliminde oldukları özgür ruhlar olmakla birlikte, resmi lisansın veya herhangi bir şeyin cevabı olduğunu sanmıyorum. Fakat en azından bu konuda derin bir ilgiye sahip olan ve gelişiminin topluma fayda sağlayacağına olan inancı, bunun neyle ilgili bu sorunun etrafındaki bir konuşmayı tetikleyebilir. 


tasarım nedir





Tasarım Ne Demek?


Günümüz de boş vaktimiz yok, bu yüzden başlayalım. Belki de aptalca bir şekilde masaya bir şey fırlatacağım. Açıkça anlaşılacağı üzere, sözcük dizaynının yeni bir ortak tanımı bulmaya çalışmaktan bahsetmiyorum. Bu amaçla sözlüğe iyi bir iş çıkıyor:



1.Bir sanat eserinin, yapının veya teknik ürünün ilk taslağı, tasar çizim, dizayn "Kentsel tasarım. Çevre tasarımı."
2.Bir araştırma sürecinin çeşitli dönemlerinde izlenecek yol ve işlemleri tasarlayan çerçeve, tasar çizim, dizayn -Tdk Sözlüğü

Tasarım ne demek? sorusunun yüzlerce cevabı olduğunu görmüşsünüzdür. 
Fakat tasarım disiplini, son 50 yılda anlaşılmaya başlandığından, mümkün olduğunca basit kalırken daha spesifik bir tanıma ihtiyaç duyuyor. İşte benim de atışım:

Tasarım (fiil), bir disiplin olarak: belirlenmiş bir probleme göre insan tecrübesinin geliştirilmesi amacıyla bir ürün veya hizmet yaratmayı planlama. Bu tanımla yakalamaya çalıştığım kilit öğelerden bazıları şunlardır. 


tasarım nasıl yapılır







  1. Önceden belirlenmiş bir niyetli kasıtlı bir eylemdir. 
  2. Aslında bir şeyin uygulanması amacını da içeriyor. 
  3. Nesnelerinin, makine veya sistemlerden ziyade insanlarla etkileşime girmesi anlamına gelen ürün ve hizmetler olduğu. 
  4. İnsan tecrübesinin geliştirilmesi, tasarım disiplini için doğal olarak iyimser olan genel hedefidir. Bu tanımlama, işle, insancıl veya başka amaçlarla hizmet etmenin dolaylı niyetlerini ima yoluyla içermektedir. 
  5. Her bir tasarım gayreti, insan tecrübesinde belirlenmiş bir soruna odaklanmıştır. 
 Kasıtlı olarak tasarım süreçlerini bu denenmiş genel tanımdan uzak tutmaktayım, çünkü süreçlerin her projenin doğasına göre değişmesi gerektiğine inanıyorum. 

Benzer Yazılar:

0 yorum