Temel Tasarım'ın 10 İlkesi

Ocak 06, 2021

  Daha önce ki yazımız da tasarımın ne olduğundan bahsetmiştik. Şimdiyse temel tasarım ilkelerinden bahsedeceğiz. Genelde temel tasarım ilkeleri deyince insanlar "Temel tasarım ilkeleri nelerdir?" der gibi bakar. Grafik tasarımı son derece aranan bir yetenektir. Toplum her şeyin görünümüne önem verir ve reklamlar, web siteleri, logolar, videolar, afişler veya web içeriği olsun yüksek kaliteli tasarım üretmek için sürekli temel tasarım ilkelerine ihtiyaç duyarlar. Çok paylaşılabilir bir içerik oluşturmak için bir tasarımcı olmaya gerek yoktur; özellikle sahip olduğunuz fotoğraflara tasarım öğeleri eklerken, telefonunuzda birkaç kez hafifçe vurulması kolaydır. Yine de kaygan araçlar bulmacanın yalnızca bir parçasıdır; görsel olarak işe yarayan ve mesajınızdan ne düşen şey için gözünüzün geliştirilmesine hala ihtiyacınız vardır. Görsellerle çalışırken ve grafik oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken on temel tasarım ilkesi vardır.

 1.Nokta, Çizgi ve Şekil 

   Temel tasarım ilkelerinin ilki olan nokta, çizgi ve şekil; bunlar, ne olursa olsun, herhangi bir tasarımın en temel yapı taşlarıdır. Bunlarla basit simgelerden çok karmaşık resimlere, istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz, her şey bu basit öğelerin kombinasyonu ile yapılır. Geometride bir nokta x ve y koordinatlarının birleşimidir, az eksen ekleyin ve siz 3 boyuttasınız, ancak bu makale için 2 boyuta sokalım.




temel tasarım ilkeleri nedir


    İki noktayı bağlarsanız bir çizgi elde edersiniz. Bir noktadan oluşan bir çizgi, bir miktar atom molekülleri oluşturan bir çizgidir ve çevrenizdeki tüm nesneleri noktayla oluşturabilirsiniz. Sonra, üçüncü bir nokta eklediyseniz ve hepsini bağlarsanız, bu durumda bir üçgen şeklinde bir şekle sahip olursunuz, ancak daha önce belirtildiği gibi, istediğiniz temel şeyleri elde etmek için bu temel öğeleri kullanabilirsiniz.


2. Renk 

  İnsan gözü, kırmızıdan maviye 10 milyondan fazla farklı renk görebilir ve genç yaştan itibaren hepimiz bazı renkleri belirli değerleri veya anlamlarını öğreniriz. Örneğin trafik ışıklarını düşünün. Bunlar sadece renklerdir, ancak kırmızı vasıtanın durduğunu, yeşilin git, sarının da hazır ol olduğunu öğreniriz. Bu, yalnızca bir renge dayalı, bazen söylemeden çok farklı eylemler anlamamız demektir.

     Kanımca, bu, yalnızca bu şeyleri öğrendiğimiz için olur, bir rengin kendine has bir anlamı bağlı olduğu için değil. Bu, anlamların kültürümüze, nerede ve ne zaman geliştiğine bağlı olarak değişeceğini düşünürsek daha doğru olur. Artık üçgeni görebiliyorsunuz, daha da ilginç hale getirmeye ne dersiniz.


temel tasarım ilkeleri


3.Tipografi 

  Temel tasarım ilkelerinin üçüncüsü olan tipografi tasarımınızın nasıl göründüğüdür. Doğru yazı ile basit bir metin parçası alabilir ve güçlü hale getirebilirsiniz, ancak bunu yapmak kolay değil, kolay olan şey yalnızca yanlış yazı tipini seçerek güçlü bir bildirimi tamamen berbat etmektir. Tipografi yanı sıra renk, bir ton tanımlamanızı sağlar.Yazı türlerinin çoğu bir amaçla tasarlanmıştır, yalnızca bunun ne olduğunu öğrenip sizin lehinize kullanmanız gerekir. Bazı yazı biçimleri büyük metin blokları için harika, bazıları başlıklar kadar harika çalışıyor. Bazıları sadece işlevsel ve süper açık ve diğerleri sadece eğlenceli ya da ironik bir şekilde kullanılmak üzere tasarlandı (ne dediğimi biliyorsun). 
temel tasarım ilkeleri


4.Boşluk

 Alanınızı dengeleme şekliniz, tipografide özel olarak bir yapıcı veya kırıcı olabilir. Her bir öğenin / mektubun birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu düşünmelisiniz, onlara ihtiyaç duydukları hassas solunum odası verin, buna genellikle negatif alan denir (pozitif alan gerçek harflerdir).


Negatif alanı tasarımınızın bir parçası olarak almanız ve iyi kullanmanız, alan güçlü olmanız ve izleyicinizin tasarımınızda gezinmesine yardımcı olmanız gerekir. Ayrıca gözlerini dinlendirmek için daha iyi olabilir. Ancak akıllıca kullanın, çok fazla alan ve tasarımınız tamamlanmamış, çok az alan ve tasarımınız çok kalabalık görünecektir. Pozitif ve negatif alan arasındaki doğru oranı bulmak için yönetme.


temel tasarım ilkeleri


5.Denge,Ritim ve Karşıtlık 

  Temel tasarım ilkelerinin beşincisi olan bu madde de ise , ilginç ve çekici bir şey haline düz unsurlar demet oluşturmaya başlamaktır. Görsel ağırlıklarını göz önüne alarak tasarımınızdaki tüm unsurları dengeleyin. Sağ alt köşedeki büyük bir siyah kare, tasarımınızı bu taraftan batırır. Bu ağırlığı telafi edin veya başka bir konuma taşıyın.

  Temel tasarım ilkeleri sayfadaki unsurları yatırma şekli çok önemlidir, bazı unsurları diğerlerinden daha baskın yaparak karşıtlık ve ritim oluşturmakta ve izleyicinizin gözlerini tasarımınız aracılığıyla zarifçe ve zahmetsizce yönetmeye yardımcı olmaktadır. Ritim ve denge konusunda size en yardımcı olabilecek şey oynamaktır.
temel tasarım ilkeleri


6.Ölçek/Değer 

  Temel tasarım ilkelerinin altıncısı olan ölçek, yalnızca ritim, karşıtlık ve dengeyi değil aynı zamanda hiyerarşiyi de oluşturmanıza yardımcı olur. Temel olarak tasarımınızdaki tüm öğelerin aynı önemi olmamalı ve bunu iletmenin en iyi yollarından biri boyutu. Örneğin, bir gazete sayfası alın. Sayfadaki en büyük şey nedir? Başlıklar da genellikle kısadır. Niye ya? Böylece sayfayı hızlıca tarayabilir ve okuyacağınız ilginç bir şey olup olmadığını görebilirsiniz. Daha sonra daha küçük olan alt yazılar var, ancak size yazı hakkında biraz daha bilgi veriyoruz ve nihayet en küçük yazı tipi boyutuna sahip ancak aynı zamanda en uzun metni okumak için en rahat yazıyı sunuyoruz.
temel tasarım ilkeleri


7.Izgaralar ve Hizalama/Denge 


   Tetris oynuyorsanız ve ekranınızı temizleyen son çubuğu yığınlarken bu tuhaf tatmin edici bir hisse benzer. Temel tasarım ilkeleri bunların görünmez olması gerekiyor, ancak bir kitap veya gazete açtığınızda bunları göreceksiniz, ancak ızgarayı takiben tasarımınızı şekillendirecek ve daha kolay ve sindirimi kolaylaştıracaktır. Kasıtlı olarak kaotik bir tasarım yapsanız bile, o kaos için bir düzen olmalıdır. Hizalama, metinle birlikte önemlidir, hizalamanın birkaç yolu vardır, ancak başparmak kuralım, hizalamaktır. Her zaman elbette ki ne ve kime tasarım yaptığınıza bağlıdır, ancak genel olarak insanlar soldan sağa, üstten alta doğru okur ve bu da merkez veya sağdaki metni okumak daha zor hale getirir.
temel tasarım ilkeleri nelerdir


8.Çerçeveleme 


  Bu fotoğrafçılıkta kilit bir kavramdır ancak görsel tasarımda da geçerlidir. İster bir resim, illüstrasyon veya başka bir şey kullanıyorsanız, bir şeyi düzgün bir şekilde çerçevelemek fark yaratır. Temel tasarım ilkeleri gözünüze dikkat çekici hale getirmek ya da mesajınızı güçlendirmek için gözünüzü neyin önemli olduğuna yönlendirmeye çalışın. Her şey doğru hikayeyi anlatmak ve anlatmakla ilgilidir. Bütün bunlardan sonra, eğer eksik bir şeyler olduğunu düşünüyorsan, yanında oynayabilirsin.

9.Doku ve Desenler 


 Şahsen doku ve desenleri aksesuar gibi görüyorum, onları mutlaka kullanmak zorunda değilsiniz ve onlarla yaşayabilirsiniz, ancak bazen kendi başlarına kendi temel tasarımınızı yapabilir veya eksik olan bu ekstra ilgiyi ekleyebilirsiniz. Dokular kısa süre önce olduğu gibi modaya uygun değildir, ancak onlarla birlikte tasarımınıza başka bir boyut katarak daha üç boyutlu ve dokunulabilir hale getirirler. Basılacak bir şey varsa, dokunun doğru kağıdı seçmesi, eğimi, kabartması veya UV verniğini ekleyerek temel tasarımınızın muhteşem bir şey çıkmasına yol açabilmesi için dokunun bileşim içinde olması gerekmez. Desenlerin tamamı tekrarlılıkla ilgilidir ve bunları nasıl kullandığınıza bağlı olarak neredeyse dokular olarak kabul edilebilir. Bunları çoğunlukla ritim ve dinamizmi düz bir tasarıma enjekte etmenin ve olumsuz alanın fazlalığını telafi etmenin bir yolu olarak görüyorum. Son olarak, en önemlisi de şahsen görsel tasarımın kutsal kapısı olarak gördüğüm şey budur.


temel tasarım ilkeleri


10.Görsel Kavram/Şekil 

  Temel tasarım ilkelerinin sonuncusu olan şekil tasarımınızın arkasındaki ana fikirdirBununla ne kastediyorsunuz ve yüzeysel imgenin arkasındaki daha derin anlamlar neler? Bu, bir hisse senedi web sitesinden indirebileceğiniz bir şeyden harika bir tasarım ayıran şeydir. Niyetiniz iyi tasarım yapmak olsun ve her zaman tasarımınızdaki her şeyi birbirine bağlayan bir fikriniz olsun. Yazı tiplerini dikkatli bir şekilde seçin ve bir amaca uygun olarak tasarımınızın her ufak parçasının bu temel konsepti nasıl takip ettiğini düşünün. Tutarlılık her şeydir. Kavramınız kuvvetliyse onu savunabilir ve fikri müşterinize / patronunuza ya da kiminize sunduğunuz kişiye satabilirsiniz. Bir kitabın kapağına göre yargılayamayacağımızı söyleriz, ancak çoğumuz aslında bunu yapıyoruz. Kitaptaki içeriğin kapağında iyi gösterilmezse kesin olarak ne kadar kötü etkileneceğizdir. Peki! Hepsi bu. Umarım bunları zaten biliyorsanız bile bunu faydalı bulursunuz. Aslında tasarımlarımı çıplak "yapı taşları" na dönüştürmek için ilginç bir egzersiz oldu. Okuduğun için teşekkürler! Gestalt ilkelerini de okuyabilirsiniz.
tasarım ilkeleri nedir

Benzer Yazılar:

0 yorum