İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Okumak

Ocak 08, 2021

 Merhaba arkadaşlar,"iç mimarlık okumak" veya "iç mimarlık ve çevre tasarımı okumak" gibi kararlarınız varsa bunu iyi düşünmelisiniz. Hacettepe iç mimarlık ve çevre tasarımı okuyorum. İç mimarlık ve çevre tasarımı okumak nasıl? Onu anlatmaya çalışacağım. Öncelikle iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü okumak hem psikolojik hem de maddi açıdan zorlayan bir bölümdür. Eğer iç mimarlık okumaya kesin karar verdiyseniz bu zorluklara katlanmayı öğrenmelisiniz.Verilen ödevleri söylemiyorum bile. Dersler de genel olarak bir mekanı tasarlarken nelere dikkat etmenizi öğreniyorsunuz. Mezun olduktan sonra iç mekan ile ilgili aklınıza gelen her şeyi yapabiliyorsunuz.

iç mimarlık ve çevre tasarımı okumak

İç mimarlık okumak için sabır, çok çalışmak, ter, göz yaşı ve sorumluluk sahibi olmak diğer bölümlere oranla daha fazla sahip olunması gereken erdemlerdir. İlk haftalar bize kırtasiyeden almamız için anaokuluna başlayan çocuklara verilen liste gibi bir liste verdiler. Biz de listede ki malzemeleri aldık. Bu liste resim çantası, resim kağıdı, t cetveli gibi sanatsal malzemeleri içeriyordu.

İlk günlerden ödevler verilmeye başladı. Yani "İlk hafta okula mı gidilir?" muhabbeti iç mimarlık için geçerli değil. Bir hafta okula gitmeyin çok geride kalıyorsunuz. Ödevlerimiz genelde araştırma, çizim, maket yapımı gibi unsurlar oluşturuyor. Bu bölümde dersler maalesef kitap üzerinden anlatılmıyor. Bilgiyi sizin internetten değil kütüphane kütüphane dolaşıp aramanız gerekmektedir. İnternette bilgi o kadar çok ki hangi bilginin doğru hangi bilginin yanlış olduğunu anlıyoruz. Hafta sonlarınız gerçek bilginin peşinden koşmakla geçebilir ilk zamanlar.

İlk sene çizim konusunda perspektif ve teknik çizim dersleri verilir. İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümüne girmek için iyi çizim yapmanız gerekmez ama bu derslerden iyi çizimler yapmadan geçemezsiniz. Çizim tekniğinizi geliştirmeniz gerekiyor. Paftalarınızı ilk iki sene elle sonra ki 2 sene bilgisayardan yapabiliyorsunuz. Zaten iç mimarlık okumanın bir diğer zor yanı da paftalardır.


iç mimarlık ve çevre tasarımı okumak


Ek olarak maket konusu da var. İlk yaptığınız maketler çok kolay ve işçiliği muhtemelen kötü olacak. Fakat zamanla geliştirebilirsiniz.

Bu kadar ödevi yaparken zamanınız yetmeyecek. Belki haftanın 5-6 günü sabahlayacaksınız ve ödevleriniz ancak yetişecek. Geceleri sabahlamak için kahve en iyi dostunuz olacak ve damarlarınızdan kahve akmaya başlayacak. Bazen 48 saatte 2 saat ancak uyuyabilecek zaman bulabileceksiniz.  Ayrıca; o kadar emek verip yaptığınız ödevlerinize hocalarınız 10 saniye bakıp olmamış diyebilir. O yüzden ödevleri yapmak için değil isteyerek ve bir şeyler öğreneceğinizi umarak yapın. 

iç mimarlık ve çevre tasarımı okumak

İkinci ve diğer sınıflardan itibaren proje dersleriniz olacak. Bu derste size bir konu verip o konu etrafında mekan tasarlamanızı isteyecekler. Haftalık jürileriniz olacak. Jüri sizin yaptığınız tasarımda olmayan yanlarını eleştirecek ve sizin bunları savunmanız gerekecek. "Yatak odasını neden oraya yerleştirdin?" sorusuna "Çünkü; yapının güney cephesine bakıyor." diye savunmanız gerekir. Proje sınavında ise size alışveriş listesi gibi uzun bir liste verilecek ve onları yapmanız gerekecek. Bu süreçte bazen 2 hafta kafamı projeden kaldırmadığımı hatırlıyorum. Hem çizimler hem de maketlerle uğraşıyorsun. Özellikle çizimlerde hata yaptığımda paftayı baştan yaptığım çok olmuştur. Çok büyük bir hayal kırıklığı :(



iç mimarlık ve çevre tasarımı okumak


İç mimarlık ve çevre tasarımı okumak hakkında sıkça sorulan sorular:

1.Masraflı mı?

Evet masraflı. Özellikle okula ilk başladığınız ve sınav haftaları 3 haneli meblağları çok göreceksiniz. Normal zamanlarda gittiğim de en az 50 tl ödüyorum. 


2.Gerekenler?  

Hem maddi olarak hem de psikolojik olarak dayanıklı olmak. Gelişime açık ve çok fazla ilgi alanı olan biri olmak. En önemlisi sabırlı olmak.           


3.Hangi bölüm seçilmeli? 

İç mimarlık ve iç mimarlık çevre tasarımı olarak 2'ye ayrılıyor. Biri sayısaldan diğeri eşit ağırlıktan alıyor. İkisi arasında çok fark olduğunu zannetmiyorum.

 

4.Mantıklı mı?

Bu sizin ilgi duyup duymamanıza bağlı. Salt para kazanma umuduyla bu bölümü okuyacaksınız hiç okumayın. Şuan iş verenler asgari ücretin altında veriyorlar. Hatta bazı yerler 6 ay parasız pulsuz sizi deneyip beğenmezlerse işten çıkarıyorlar :(

 5.Nasıl?

Çok zor. Dizilerde ki gibi boş boş dolaşmıyoruz. Pembe hayaller kurmayın. Aklı olan okumaz.

 

6.Lisede hangi dersler iyi olmalı?

Eğer güzel sanatlar lisesi okuyorsanız çizim dersleriniz iyi olması fayda sağlayabilir. Normal lisedeyseniz üniversite sınavından iyi not almanız yeterlidir.

 

7.Kaç yıl?

4 yıl fakat genelde öğrenciler bir yıl uzatıp 5 sene de bitiriyor.

 

8. Zor mu?

Zor. Jüri haftası mental, psikolojik ve fiziksel olarak bitik durumda oluyorsunuz. Kısaca; iç mimarlık okumak zordur.


Benzer Yazılar:

0 yorum