Cinnah 19

Şubat 01, 2021

 

Cinnah no 19
Cinnah 19 Cephe Görünüşü
                                   
Bugün Cinnah caddesinde bulunan Cinnah No 19'u görmeye gittim. Öncelikle bu yapıyla ilgili bilgi vermek gerekirse; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunuyor. Mimar Nejat Ersin tarafından 1954-57 yılları arasında; Meydanlar Müdürlüğü İşçileri Yapı Kooperatifi Ortaklığı tarafından yaptırırmıştır. Nejat İşler bu yapıyı yaparken Modernizm akımından etkilenmiştir.




cinnah no 19
Cinnah Caddesi

Cinnah 19 apartmanı, 3 katlı ve her katta 5 adet dubleks kat bulunmaktadır. Zamanına göre  çok modern olmakla birlikte halen modern sayılabilecek bir yapıdır. O kadar modern ki diğer yapılarda bulunmayan özellikler taşımaktadır. Yapı yerden yükseltilerek yapılmış  ve boşaltılan zemin kat depolama amacıyla kullanılmaktadır. Cinnah 19 teras ise insanların bir araya geldiği kaynaştığı bir yer olarak kurgulanmış. Örnek vermek gerekirse; terasta yüzme havuzu(evet yüzme havuzu!),şömineli oturma alanı, güneşlenme alanı, Amerikan bar, duş, tuvalet, soyunma kabinleri gibi o zaman için ütopya sayılabilecek özellikler içermektedir. Bu özellikleri açısından Cumhuriyet döneminin önemli taşlarından birini oluşturmaktadır.



cinnah no 19
Cinnah 19 Mimarlar Derneği Ofisi

Cinnah 19 apartmanı özellikle Le Corbusier'in Unite'd Habitation binasına benzemektedir. Bu benzerlikte Modern Mimarlığın İlkeleri oldukça önemlidir. Benzerlik için örneğin iki yapıda kolonlarla yerden yükseltilerek zeminin kullanılması sağlanmıştır. Ayrıca; Cinnah 19 apartmanı yapıldığı arsaya göre şekillenmiştir.

cinnah no 19
Solda Cinnah 19-Sağda Unite'd Habitation


Aslında bu yapının hikayesi de ilginçtir. Havaalanında çalışan mimar ve mühendisler için yapılmıştır. Birgün dönemin başbakanı Adnan Menderes ile Cumhurbaşkanı Celal Bayar; yakınlarda ki Çankaya Cami'yi ziyaret ettikten sonra inşası bitmek üzere olan Cinnah no 19'u görmek için gelirler. Bir Türk mimarın yaptığını öğrendiklerinde ise sevinirler. Sonradan buraların çevresinde ki yeşil alanla birlikte korunmasını talep etseler de 60 darbesi sonucu şuan çevresinde beton yığınları bulunmaktadır. Cinnah 19;Cinnah Caddesinde ki varlığını ise ofisler ve evler aracılığıyla devam ettirmektedir.



cinnah no 19
Cinnah 19-İç mekan ve Çatı 


Son olarak; Mimarlar Derneği'nin Cinnah 19'a taşınmasıyla yapı restore edilmiş, eskisinden daha iyi görünüme kavuşmuştur. Ayrıca, Cinnah 19 apartmanı ile ilgili kısa filmi izlemeyi unutmayın.

(Spoiler: Yapı gerçekte bu kadar kusursuz değil:(  Ben gittiğim zaman biraz bakımsız ve eskimişti )


Benzer Yazılar:

0 yorum