İç Mimarlık Nedir?

Ocak 15, 2021

 

İç mimari örnekler
İç Mimari Örnek

   

   İç mimarlık nedir? Mimari, iç mimariiç mimari tasarım ve iç dekorasyon terimleri etrafında bir süredir hararetli bir tartışma vardı. Tartışma, her bir mesleğin rolünü ve sorumluluklarını tanımlayan çizgilerin bulanıklaşmasına odaklanır: 


   Bir mekânın iç mimari tasarımı ve mimarlığı nerede başlar, nerede biter? Son birkaç yılda, iç tasarım eğitiminin iyileştirilmesi de dahil olmak üzere, bu başlıkların belirsizliğini arttıran bir dizi faktör olmuştur. Bu da mesleğin kapsamını arttırmış ve iç tasarımın; mimari ve teknik yönleriyle daha fazla ilgilenmeye ve birçok iç tasarımcının dekorasyon, yumuşak mobilyalarla daha az ilgilenmesine neden olmuştur.


   
   Sonuç olarak, birçok iç tasarım lisans dersleri, kapsadıkları şeyi daha doğru bir şekilde yansıtmak için iç mimarlık lisansları olarak yeniden adlandırıldı. Bunun gibi dersler de popülerlik kazanmış ve giderek artan sayıda meraklı tasarımcı üretmekte ve bu da mimarlık ve iç tasarım arasındaki farkı daha da zorlaştırmaktadır.

Öyleyse iç mimarlık nedir ve belki de en önemlisi, mimariden, iç tasarımdan ve iç dekorasyondan nasıl farklıdır?

 Aşağıda, bu mesleklerin tümünün farklı rollerini ve sorumluluklarını açıklamaya çalıştık.


İç mimari örnekler
İç Mimari Örnek


İç Mimarlık Nedir?

     Kesin olarak konuşmak gerekirse, iç mimarlık bir branştır, iş değildir. “Mimar” teriminin tanımı, (doktor gibi) korunur ve belirli niteliklere ve akreditasyona sahip olmayan herkes tarafından kullanılamaz.

 Bir dönem olarak iç tasarımcılarının (CAD) geliştirilmesinin yanı sıra iç tasarım eğitimindeki gelişmelerden dolayı son zamanlarda iç mekan tasarımcılarının artan kapsamı ve sorumlulukları nedeniyle devreye girmiştir. Birçok lisans dersi; öğrencilere mimarlık ve iç tasarım arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmaya başlayan binaların yapısal teknik unsurlarını öğretmektedir.

   İki farklı iç mimarın rolü büyük ölçüde farklılık gösterebilir. Biri dekor, yumuşak mobilyalar ve küçük ölçekli projelerle daha çok ilgilenirken, bir diğeri de sanatsal ve estetik becerilerin yanı sıra teknikle ilgili daha büyük projelerle daha ilgili olabilir. İkincisinin iç mimarlık eğitimi almış olması daha olasıdır. 

   İç mimarlık; pratiği, tasarımcıların, malzeme, kaplama, elektrik gereksinimleri, sıhhi tesisat, aydınlatma, havalandırma, ergonomi ve mekanın akıllı kullanımı gibi insan yerleşimini etkileyecek bir iç mekanın oluşturulmasıyla ilgili hemen hemen her şeyi dikkate almasını gerektiriyor. Bu konuda eğitim alan iç mimarlar, inşaat sürecinin tüm aşamalarında; başlangıç ​​planlarından bitiş rötuşlarına kadar genellikle mevcut olacak ve bu konular da önemli bir söz sahibidirler.

   Modern toplumun değişen ihtiyaçları, mimarlık konusunda bilinçli iç mimarların rolünü giderek daha belirgin hale getirmiştir. Perakende olarak, özellikle binanın orijinal kabuğu değişmeden kalan iç mekanlarda yeniden tasarlanır. Bu tarz bir yenileme projesi, iç mimarinin gerçek alanıdır. Basit ve geniş anlamda iç tasarım; daha çok yapı bilimi ve iç mimarlık sanatı ile ilgilidir.

İç mimari örnekler
İç Mimari Örnek

İç Dekorasyon Nedir?


    Bir iç dekoratör, sadece renk şemaları, mobilyalar ve sanat eserleri dahil olmak üzere binanın estetiğiyle ilgilidir. Onlar, tasarımın sanat yönüyle ve bilim ile daha az ilgilenirler. İç dekoratörler, binanın yapısal tasarımıyla ilgili hiçbir endişeye sahip olmayacak ve inşaat yönetmelikleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmeyecektir.

   Bir iç dekoratörün genellikle yapının başlangıcından itibaren yer alması gerekmeyecek, CAD ve yapısal tasarım gibi teknik elemanların hakkında derinlemesine bilgiye sahip olması gerekmeyecektir. Bununla birlikte, çok sanatsal olmalı ve iç tasarım trendleri ve estetik detaylar için harika bir göze sahip olmalılar.



   Tüm iç mimarlar, bunun için eğitilmiş olsalar bile, işlerini doğru bir şekilde tamamlamak için iç dekorasyon sanatında da yetenekli olmalıdırlar.


Özetle;


  •   İç mimarlık, yapının tüm unsurlarını göz önünde bulundurarak bir iç mekan tasarlama sanatının ve biliminin dengelenmesidir. Bununla birlikte, iç mimarlıkta eğitim almış bir tasarımcı, bir mimari kurumda profesyonel yeterliliklere sahip olmadıkça kendilerini böyle adlandırılamaz.


  •   İç mimari tasarım, yapılı çevredeki iç mekanların planlanması ve tasarlanmasıyla ilgili tüm yönleri dikkate alan geniş kapsamlı bir meslektir. İki iç mimarın rolü büyük ölçüde değişebilir.

  • İç dekorasyon, sadece yumuşak mobilyalar ve renk şemaları içeren bir alanın dekorasyonu veya sanatıyla ilgilidir.

 “İç mimari tasarım” terimi çok geniş bir şekilde kullanılmaktadır ve çok çeşitli beceri seviyelerine sahip uygulayıcıları dikkate alabilir. Bu genellikle karışıklığın nereden geldiğini gösterir. Bununla birlikte, belirli bir meslek içindeki çeşitli beceri düzeyleri tüm disiplinler için ortaktır ve iç mimari ile iç tasarım arasındaki farkın ne olduğu önemli değildir.

Benzer Yazılar:

0 yorum