En İyi 3d Mimari Çizim Programları

Ocak 20, 2021

          Bu günlerde herkes "3 boyutlu çizim programları nelerdir?", "en iyi 3d çizim programları nelerdir?",3d ev tasarım programı hangileridir?" gibi sorular soruyorlar. Bu konu hakkında araştırdığımda; çizimler, mimarların fikirlerini müşterilere, ustalara veya tasarım ekibine ilettikleri temel araçlardır. Bu çizimler ile yaratma şeklimiz zamanla gelişti ve hala günlük olarak gelişiyor. Her 3d modelleme programı farklı ihtiyaçlara göre düzenlenir. Size en uygun olanı seçip maliyet ve diğer programlarla uyumluluk ve çizim sürecine harcayacağınız zaman miktarı gibi birçok faktörler 3d modelleme programı seçerken temel etkenlerdir. Eğer profesyonel biriyseniz, bu tür yazılımlar işinizi müşterilerinize göstermek için kolay bir araçtır.3d çizim programları aralarında uyumluluklar sağlayabiliyor ve işinizi kolaylaştırabiliyor. İş akışınızı artıracak ve ilk taslağınızdan son sunuma kadar size yardımcı olacak  en iyi 3 boyutlu mimari çizim programlarını  sizin için listeledik.


ic-mimarlarin-kullandigi-programlar




Neden Mimarlık İçin Bir CAD Yazılımı Kullanmalısınız?

    Mimarlık sektöründe çalışıyorsanız bir 3D modelleme programı önemli bir araçtır. Projeleriniz için daha iyi bir 3d görselleştirme elde etmenin gerçekten iyi bir yoludur. Örneğin, birçok farklı malzeme ve doku kullanabilirsiniz. Bu, foto- gerçekçi   bir görüntü elde etmenizi sağlar. Bir CAD yazılımı, beklentilerinizi karşılayıp, modelleri hızlı ve kolay bir şekilde düzenlemek ve yeniden yapmak için iyi bir çözümdür. Fikirlerinizi detaylı tasarımlara dönüştürebilirsiniz.


  Ayrıca, ekibinizde daha iyi bir iş birliği arıyorsanız, bazı yazılımlar bulut  sistemleri kullanıyor ve iletişimi optimize etmenize izin veriyor. Çalışmanız herkes tarafından erişilebilir olacak ve hepiniz aynı model üzerinde çalışabileceksiniz.


    Bu arada endişelenmeyin, 3D modelleme yazılımı kalem ve kağıt yöntemini ortadan kaldırmaz! Ama gerçekten detaylı ve gerçekçi sonuçlara yol açabilir. Aslına bakarsanız, zaman kazanmak ve modelinizi istediğiniz kadar değiştirmenin en iyi çözümdür. Peki 3 boyutlu çizim programları nelerdir?




Mimarlık İçin En İyi CAD Yazılımları Hangileridir?


3 boyutlu mimari çizim programları
Sketchup


1.SketchUp


    İç mekan tasarım programları arasında yer alan SketchUp sezgisel bir program olduğu bilinir. Mimarların kavramsal aşamayı üç boyutlu olarak başlatmaları gerektiğine inanıyoruz. SketchUp; kullanıcının 3 boyutlu tasarımları hızlı ve kolay bir şekilde yapmasını sağlar. Ücretsiz olarak indirilebilir ancak birçok profesyonel özelliği devre dışıdır. 

    Google, telif haklarını satın aldığından, kullanılabilirlik ve maliyet açısından oldukça popüler hale gelmiştir. Harika bir çizim aracıdır ve mimari tasarımlarınızla üretken ve yaratıcı olmanıza yardımcı olacaktır. Anlaması en basit mimari çizim programlarından biridir, ancak  bu yönü sade ve sınırlı oluşturma yeteneklerine sahip olduğu anlamına gelir. Ancak, ilk fikirleri iletmenin hala en iyi yoludur ve aynı zamanda özellikle 
iç mekan tasarım programları içinde muazzam bir bileşen kütüphanesi sunmaktadır. Her nesne, yüzey ve malzeme kendine özgü bir dokuya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde daha çok   mimari çizim programı olarak kullanılmasını sağlamıştır.

3 boyutlu mimari çizim programları
Revit


2.Revit

      Revit, Autodesk tarafından geliştirilen 2D ve 3D projeler için  bir yazılım olup, 3D modelleme, oluşturma ve 2D yapı belgeleri dahil olmak üzere proje çıktısı üretir.Çizgiler ve daireler yerine, gerçek duvarları, çatıları, kirişleri, kolonları ve diğer bina bileşenlerini ve ayrıca pencere ve kapılar gibi fiziksel yapının gerçek dünya özelliklerini kullanabilirsiniz.Tüm bu özellikler mimarlar için özel olarak yapıldığından eğer mimarlık sektörüne çalışıyorsanız bu 3d modelleme programı çok güçlü bir araçtır.


   Mükemmel mimari tasarımlar oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Revit sayesinde herhangi bir bina ve altyapı tasarlanabilir ve yönetilebilir. Bu 3d modelleme yazılımının en önemli avantajı; iş birlikçi yönüdür. Herhangi bir tasarımcı merkezi olarak paylaşılan modellere erişebilir. İş birlikçi tasarımlar, meslektaşlarınızla iş birliğini geliştirmenin iyi bir yoludur.

   AutoCAD ile uyumludur, bu yüzden bir DWG dosyası eklemek ve modelinizi şekillendirmeye başlamak için izi referans olarak kullanır. En büyük avantajlarından biri, modele yaptığınız her değişikliğin, planlar ve yükseltmeler dahil olmak üzere tüm görünümlerde güncellenmesidir.


3 boyutlu mimari çizim programları
3D's Max

3.3D Studio Max

    3DS MaxAutodesk tarafından geliştirilen bir yazılımdır. AutoCAD'e oldukça benzer olduğu bilinmektedir. Her ne kadar 3DRhino parametrik eklentileri ve düzgün modelleme özellikleri nedeniyle daha üstler de seyretse de yine de, 3D Studio Max hala 3D modelleme pazarındaki en popüler yazılımdır. Bilgisayar grafikleri ve 3D Studio ilkel günlerinden beri çoğu şey değişti.

    Son on yılda, 3D Studio Max araçları, herkesin tahmin edemeyeceği kadar iş hayatımızın çok fazla alanına girdi. Modelleme yetenekleri ve esnek bir eklenti mimarisine sahiptir. Video oyun geliştiricileri, birçok TV reklam stüdyosu ve mimari görselleştirme stüdyoları tarafından sıklıkla kullanılır.


3 boyutlu mimari çizim programları
Autocad


4.Autocad

    Mimarlar için en iyi programlar arasında popüler olan Autocad aslında, Revit hızlı bir şekilde piyasada yerini aldığından Autocad'i kullanmanızı önermiyoruz. Fakat, Autocad, 3 boyutlu mimari çizim programı endüstrisindeki efsaneleşmiş bir klasiktir. Öğrenciler ve profesyoneller arasında, tasarım süreci boyunca dosyaları aktarırken herhangi bir uyumluluk sorunuyla karşılaşmanın pek mümkün olmadığı çok iyi bilinmektedir. Tamamen temsili çizimler üretir ve genellikle 3D modelleme programına başlangıç için basamaktır. Hem de  basit mimari çizim programıdır.

    Kullanıcı arayüzünü tercihlerinize göre ayarlar ve katmanlarla ve çizgi ağırlıkları ile denemeye başlarsınız. Standart çizim teknikleri ve ölçülebilir inşaat detayları ile iyi bir taslak elde edersiniz. Özellikle mimarlara yönelik oluşturulan AutoCAD'in bir başka versiyonu da AutoCAD Architecture'dur. Mimarların daha verimli bir çizim yapabilmelerini sağlayan, onlara tanıdık tasarımlar ve belgeler oluşturan özelliklere sahiptir. Deneyimli mimarların anlamasını kolaylaştıran AutoCAD ile aynı platforma sahiptir.


     AutoDesk tarafından geliştirilen AutoCAD Architecture, hem 3D hem de 2D tasarımını yapabildiğiniz için mimari projelerinize çok yararlı olabilir. Bu, iyi görüntülemesi sayesinde 3D modelleme ve görselleştirme yönünden  pratik bir araçtır. Katı, yüzey ve örgü modelleme araçlarının kombinasyonuyla gerçekçi modeller oluşturabileceksiniz. AutoCAD Architecture ayrıca 2D çizim amacıyla da  kullanışlıdır.

   Mimarlık sektöründe çalışıyorsanız kullanabileceğiniz başka bir AutoDesk yazılımı AutoCAD Civil 3D'dir.Daha önce gördüğümüz süründe ki tüm faydaları var, ama inşaat mühendisliği ve inşaatta daha çok kullanılıyor. Sivil tasarımlar yapmanız gerekiyorsa, tam olarak ihtiyacınız olan şey budur. Dahası, AutoCAD Civil 3D'yi Revit'e bağlayabilir, tasarımlarınızı yeniden yapılandırabilir ve ek yapısal modelleme ile tamamlayabilirsiniz.


3 boyutlu mimari çizim programları
V-ray

5.V-Ray

     Mimarlar için en iyi programlar içinde olan V-Ray, gerçekçi 3D modelleme piyasasında ki en iyi render programıdır. SketchUp ve ArchiCAD'i güzel bir görüntülemeye dönüştüren bir eklentidir. En temiz dokular, gölgeler ve ışık gerçek dünya koşullarının en doğru şekilde temsil edilmesine dayanır.

     Amacınız müşterilerinizi ikna edici tarzda tasarladığınız mekânlara koymaksa, V-Ray sizin en iyi 3d modelleme programınız olacaktır. Kapsamlı malzeme kütüphanesi ve kaynakları, mimari tasarımınızı bir üst seviyeye taşımak amacıyla ışıklar, yüzeyler ve gerçekçi dokularda çeşitli seçenekler sunar.



3 boyutlu mimari çizim programları
Photoshop

6.Photoshop

 Bir bölümü, yüksekliği ya da planı; 3d modelinizin renderını oluştururken nasıl Photoshop kullanılacağını bilmek kesinlikle hayati önem taşır. Nihai görüntü ve rötuşlar için mükemmel ve yüksek kaliteli bir görüntü üreten bir yazılımdır.

       Bilinen katmanları sayesinde, çok az değişiklikle istediğiniz atmosferi ve stili oluşturmanızı sağlayabilirsiniz. Görüntü işleme, dokular, manzara, insanlar, gökyüzü, vb. eklemek amacıyla kullanılır. Ayrıca, çalışmalarınızın taramalarını düzeltmek ve son sunuma yönelik vinyetler oluşturmak için harika bir programdır.


3 boyutlu mimari çizim programları
InDesign


7.InDesign


    Indesign temel olarak kitapçıklardan geniş sunum sayfalarına kadar oluşturmaya uygun bir düzen programıdır. Nesneleri metin, şekil ve görüntüler de dahil olmak üzere kesinleştirilebilir formlara yerleştirebilir ve özgeçmişler ve portföyler gibi belge oluşturma için de kullanabilirsiniz. Yazı tiplerini büyüklüklerini, sayfa numaralarını içeren ana sayfaları ve belge tutarlılığını artırmaya yardımcı olabilirsiniz. 

     Yazılım ayrıca dosyalarınızı birlikte dosyalama ve bunları yanınızda taşımanızı sağlar, böylece her bir dosyayı kopyalayıp yanınızda taşıdığınız için istediğiniz zaman okulda ya da evde çalışabilirsiniz.

3 boyutlu mimari çizim programları
Archicad

8.ArchiCAD

     ArchiCAD Graphisoft tarafından geliştirilen bir mimari CAD yazılımıdır. Bu Açık , 2D ve 3D görselleştirme, çizim veya bina modellemesi yapmanızı sağlayan, mimarlığa yönelik eksiksiz bir araçtır. ArchiCAD ve tüm fonksiyonları sayesinde mühendislik ve tasarım çalışmalarının tüm yönlerini ele alabilirsiniz. 

    Mimarlar yüksek kaliteli ve foto-gerçekçi render sunarken, görselleştirme alanında da kendini ilerlemiştir. Bu 3d modelleme yazılımı ayrıca, 3D modellerinize büyük miktarlarda bilgi depolayabilme yeteneği ile bilinir. Binalar ve iç mekanların yanı sıra kentsel alanları tasarlamak amacıyla da kullanılabilir.

3 boyutlu mimari çizim programları
Chief Architect


9.Chief Architect

    Chief Architect, 2D ve 3D render elde etmek amacıyla mimarlık profesyonelleri  oluşturulan bir CAD yazılımıdır. Bu yazılımın kullanımı kolaydır.3D modelleme becerileriniz yoksa, özellikle bir ev tasarımı projeniz varsa, Chief Architect tam size göre bir programdır. 

    Arayüz sezgisel ve yazılımsal olarak akıllı araçları sunuyor.3D modelleme yapısını oluşturacak ve projenizin bina sistemini otomatik olarak oluşturacaktır. Ayrıca, müşterilerinizle paylaşılabilecek 360° panorama render'lar dışa aktarabilirsiniz.


3 boyutlu mimari çizim programları
Rhino3D

10.Rhino3D

     Rhino 3D, 3D modelleme söz konusu olduğunda önemli bir araçtır. Bu bilgisayar destekli tasarım yazılımı, çoğunlukla endüstriyel tasarım ve mimarlığa yönelik de kullanılır. Bu yazılım modellerinize yönelik gerçekten iyi bir gerçeklik sağlar. 

      Rhino 3D ile daha fazla olasılık için, özellikle 3D modelleme amacıyla yapılmış bir grafik algoritma editörü olan Grasshopper'ı da kullanabilirsiniz. Rhino’nun geliştiricileri tarafından oluşturulan görsel bir programlama dili ve ortamıdır. Bu program, yapısal mühendislik, mimari ve imalata yönelik tavsiye edilir.

3 boyutlu mimari çizim programları
Catia

11.CATIA

    CATIA, Dassault Systèmes'in kendi ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiği bir yazılımdır. Havacılık, otomotiv, yüksek teknoloji ve mimarlık gibi çeşitli sektörlerde 3D modelleme amacıyla kullanılmaktadır. Bu yazılım karmaşık ve çok doğru modelleri oluşturmanıza olanak sağlar. Bu yazılımın bulut sürümü de mevcut olduğundan pratik bir iş birliği ortamı vardır.


3 boyutlu mimari çizim programları
Solidworks

12.Solidworks

     Solidworks, çoğunlukla mühendisler tarafından kullanılan bir 3D modelleme programıdır. Bir projede bir 3D yazılımına ihtiyacınız varsa ve hızlı bir tasarım oluşturmak istiyorsanız harika bir çözüm olabilir. Mimarık amacıyla üretilmiş bir 3d modelleme yazılımı olmadığından, çok fazla malzeme veya doku içeren karmaşık tasarımlar yapamazsınız. Ancak Solidworks'ün çeşitli işlevleri sayesinde bir bina tasarlamak ve mimari projeleriniz hakkında iyi bir genel bakış elde etmek mümkün.

3 boyutlu mimari çizim programları
El Çizimi


13.El Çizimi

    Her zaman hatırlamanız gereken bir şey; CAD programları, iş akışını kolaylaştırmak ve çizim üretiminin değerli zamanını azaltmak amacıyla mimarların ellerinde sadece bir araç olmasıdır. Mimarlar çizer ve daha çok çizer. 

      Teknolojik olarak gelişmiş dünyamızda (3d modelleme programları olsa) bile el çizimi yapmaktan daha temel ve değerli bir beceri yoktur. İlk fikir açık ve öz olmalı ve meslektaşlarına ve müşterilere kolayca iletilmelidir. Basit bir taslak, konseptiniz hakkında en iyi ve en ayrıntılı görüntülemeyi daha iyi anlatabilir. Ne de olsa, kalemler herhangi bir güncelleme gerektirmez :)

Benzer Yazılar:

0 yorum