Loft Daire Ne Demek?

Ocak 22, 2021

  Loft daire; alışılmadık derecede esnek düzeni ve mimari avantajları ile hem klasik hem de rahattır. Şu anda bir loftta yaşıyorsanız, neden bahsettiğimizi biliyorsunuz. Bir loft dairesinde yaşamak için neden istiyorsanız, bu makale sizin için yararlı olabilir.

Loft Nedir?

Loft dairenin tanımı; teknik olarak, bir binanın çatı altında doğrudan en üst kat (bir çatı katı gibi) olabilir. Bununla birlikte  loft dairelere, konut kullanımı için dönüştürülmüş geniş uyarlanabilir açık alanlar olarak bakacağız. Loft daireler tipik olarak, diğer inşaat türlerinden de gelmelerine rağmen, eski endüstriyel veya ticari binalardan kaynaklanmaktadır. Ancak;bulunduğunuz şehre/bölgeye bağlı olarak değişebilir. Zamanla kullanımı bir diğerine göre bir anlam ifade etmeye başlamış gibi görünmektedir. İki kullanım durumu arasındaki farkları açıklayacağız.

loft
Loft daire örneği


Loft Daire Kavramı Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

1.)En Çok Kullanılan Anlamıyla "Loft Daire"


Bir loft genellikle herhangi bir iç duvar (banyo hariç) olmak üzere geniş ve açık bir alan olarak tanımlanır ve yakın zamana kadar, genellikle bir zamanlar konut veya apartman dairelerine dönüştürülmüş ticari veya endüstriyel binalardır. Geniş açıklıklarına ek olarak, loft daireler de yüksek tavanlarla karakterize edilir; dışarıda kalmış borular, vantilatör tüpleri, destek kirişleri veya kolonlar; ahşap veya beton zeminler; büyük boy ve çoğunlukla tavandan tabana, pencereler belirgin özellikleridir.


Bu tür loft daireler, çoğu zaman loft yaşamının doğduğu varsayıldığı New York ile ilişkilendirilse de bu günlerde birçok mahallede ve şehirde bulunabilir. Bununla birlikte, Manhattan ve Brooklyn'in bazı bölgeleri, Soho, Tribeca, Meatpacking Bölgesi, Bushwick, Williamsburg ve şehrin diğer birçok cepleri de dahil olmak üzere, ticari-yerleşim bölgeleri arasındaki orijinal loft dairelere sahiptir.

İlk, ikinci ve üçüncü dalga dönüşümleri döneminden kalma lojman daireleri bazen emlakçılar tarafından "sıkı loft" olarak adlandırılır. Bu da sadece bu çatı katı dairelerinin bir zamanlar başka bir şey için kullanılan binaların içinde bulunduğu anlamına gelir. "Hafif loft" loft dairelerinin popülaritesinin yanı sıra loft yaşamının hem görünümü hem de hissiyatından yararlanmak için sadece son yirmi yıl içinde sadece konut olarak inşa edilen loft dairelerdir. Çoğu zaman, bu daireler gerçek çatı katları yerine "loft gibi" olarak tanımlanır. 


loft
Loft daire örneği

New York Şehri'nin ilk "sıkı loftu"nun  yeri hakkında bir anlaşmazlık var. Ancak çoğu insan, loft dairesinin modern anlayışının kökeninin 1960'ların sonlarında ve 1970'lerin başlarında Soho' da başladığı konusunda hemfikir.Soho'da, Houston, West Broadway, Canal ve Lafayette tarafından kuzeydoğudan doğuya doğru uzanan tarihi ve mimari açıdan bitişik alan büyük ölçüde terk edilmişti.

Sanatçılar ve zanaatkârlar; eski alışkanlıklarını kırarak, yaratıcı bir şekilde harekete geçti ve hem çalışmak hem de (genellikle gizlice ve yasa dışı olarak) yaşamak için yer aramaya başladılar. Stüdyolarını bu eski fabrikalarda ve depolarda kurmaya başladılar. Komşuları daha kalabalık hale geldikçe, dışarıdan gelenler bazı loft dairelerinin ne kadar şaşırtıcı olduğunu gördüler (ya da daha büyük olasılıkla, profesyonel mimarların ve tasarımcıların o alanla ne yapabileceklerini hayal ettiler) ve New York'ta ilk loft daireler doğmuş oldu.

Bu kesintisiz loft görüntüleri ile New York'taki loft dairelerin benzersiz zorlukları ve ödülleri vardı. Çatı katı dairelerinin bazı sahipleri ve kiracıları alanı asgari olarak kapatmak ve geri kalanı açık tutmayı tercih ediyorlardı.

2.Loft Daire'nin İkinci Anlamı

İlçenin bazı bölgelerinde, bir loft dairesi, ana yaşam alanına kısmen açık olan ve üst kattaki bir  loft alanına sahip bir daireye atıfta bulunmaktadır. Genellikle bu ara kat bir yatak odasıdır, ancak belirli bir durumda bir ofis alanı, bir oturma odası, vb. olabilir. Bazı bölgelerde, bunlar "Kaliforniya loft daireleri" olarak da anılır ve 1970'lerden kalma bir terimdir. 


Başlangıçta bu loft  dairelerde, insanların üst kattan düşmesini önlemek için ahşap veya demirden yapılmış korkuluklar kullanmışlardır. Birçok insan, açık hissin tadını çıkarırken, daha modern bir eğilimde sadece yarım bir duvar koymaktır. Bu, özellikle ana yaşam alanına bakan yatak odası olarak kullanıldığında daha fazla mahremiyet sağlar. En azından, misafirler geldiğinde yatağınızı toplamamışsanız gizlenmesini sağlar.


loft
Loft daire örneği

Bazen bu apartman dairesi gerçek dubleks bir dairedir. Diğer durumlarda, sadece ekstra yüksek tavanlı bir birim olabilir ve çatı/asma kat yüksek veya ana kat odalarından biri olabilir. Çoğu zaman üst kattaki alan normal tavan yüksekliğine sahip değildir.


Erişim genellikle apartman düzenine bağlı olarak normal bir merdiven veya döner merdiven ile yapılır. Dubleks daire gibi bazı durumlarda, üst katın kendi ayrı girişi de olabilir. Nadir durumlarda (öncelikle boşluk çoğunlukla yatak ve kısa mobilya için bir uyku loft olduğu zaman) erişim kalıcı bir merdiven ile olabilir.

Yani; Loftlar aslında yoksul insanlar için yaşamı ve çalışması için ucuz yerlerdi. Endüstriyel olarak New York'un çürüyen ve terk edilmiş altyapısı kullanılmıştır. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra sanatçıların barınmasını sağladı. Örneğin;ressam Robert Rauschenberg, 20 metrelik tavanlı, ancak ısı ya da akan su barındırmayan bir endüstriyel yapının geniş tavan boşluğuna taşındı. Eksiklere rağmen, bu alan, özellikle kiralar ucuz olduğu için, sanatçıları çekti. Daha fazla sanatçı taşındıkça, canlı atmosferi anlatan kelime ve zengin, maceraperest New Yorklular sahneye çıktılar.1960'lı yılların başlarına kadar, birçok loft, standart olarak yaşam ihtiyaçlarını karşıladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde apartman yaşamı Sanayi Devrimi'ne kadar takip edilebilir. İşler şehirlerdeki nüfusu arttırdı, kırsal çiftliklerdeki bekar erkek ve kadınları cezp etti. Ucuz kiralık daireler ihtiyaca cevap verdi. Örneğin, New York'taki apartmanlar, 20. yüzyılın başında işçiler ve göçmen aileleriyle doluydu.


loft
Loft daire örneği

Fonksiyonlar


Şehir yaşamından zevk alan insanlar, kültürel mekanlara veya iş yerlerine yakın olmak için apartman yaşamını tercih ediyorlar. Birçok apartman dairesi kiralıyor, ancak çok az insan apartman veya apartman dairelerine sahipti.

Loftlar genellikle çalışma ve yaşam alanı olarak işlev görmektedir. Ancak, bazı sanatçıların konut kullanımı için loft yasaklamaktadır. Geleneksel olarak, loft genellikle yanmış kentsel alanlarda yeniden kullanır ve uyarlar. İyi aydınlatılmış alanlar arayan heykeltraşlar ve ressamlar, soylulaştırma onları takip ettiğinde uygun fiyatlı loft'lardan fiyatlandırılır.

Özellikler

Tipik daireler, belirli işlevler için özel odalara sahiptir. Daireler genellikle her katta birden fazla konut bulunan orta ve büyük binalarda bulunmaktadır. Son katlar değişebilir, ancak kuru duvarın arkasındaki çoğu boru ve kablo döşemesi gözükür.

Loftlar tüm zemini işgal edebilir ve genellikle alanı bölen bölümlere sahip değildir. Mekanik sistemler ve sıhhi tesisatlar, pek çok çatı katında, paradan tasarruf etmek ya da mekânın mütevazi endüstriyel köklerine sağlamak üzere açığa çıkar. Geçtiğimiz yıllarda dikiş dikme makinalarına ve makine operatörlerine yeterli ışık sağlayan tabandan tavana pencereler, yaşam alanını aydınlatmaktaydı.


loft
Loft daire örneği

Yararları

Daireler, mahremiyet ve tanımlanmış mekanlara ihtiyaç duyan aileler için iyi çalışır. Apartman yaşamı, tek ailelik ev sahipliğinden daha az bakım anlamına gelir. Loftlar, açık alan isteyen ya da yaşamak ve çalışmak için tek bir yere ihtiyaç duyan insanlara yarar sağlar. Yaşam alanını düzenlemede esneklik, geniş açık bir loft'un önemli bir avantajıdır.


Hususlar

Loftlar eskiden olduğu gibi değillerdir. Geliştiriciler, yeni inşa edilen banliyö yaşam alanlarını loft'lar olarak etiketliyorlar, ancak çatı katlarından ziyade geleneksel apartmanlarla daha ortak noktaları var. Loft yaşam tarzı, açık konsept tasarımdan farklıdır, ancak mutlu olan sakinler akla gelmemektedir. Banliyölerden banliyölerden şehre geri dönmeye karar veren, loft yaşamı ile beslenen insanlar, rahat bölgelerinin dışında marjinal mahalleler bulabilirler.

Benzer Yazılar:

0 yorum